Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Američania zhodili bomby na islamistov v Iraku
Zdielať na

Američania zhodili bomby na islamistov v Iraku

WASHINGTON/BAGDAD / Spojené štáty zahájili v Iraku letecké údery na ciele ozbrojencov z Islamského štátu. Hovorca Pentagonu o tom informoval na sociálnej sieti Twitter. Washington reagoval náletmi na útok sunnitských radikálov na kurdské jednotky, ktoré bránia mesto Irbíl na severe krajiny.

Server businessinsider.com informoval o tom, že úder proti radikálom z Islamského štátu realizovali dve bojové stíhačky F-18. Neďaleko kurdského strediska Irbíl spustili laserovo navádzané poltonové bomby na ciele ozbrojencov z Islamského štátu.

Obama uistil verejnosť, že nepripustí opätovné zatiahnutie USA do ďalšej vojny. Americké bojové jednotky sa do Iraku nevrátia.

"Povolil som cielené údery, ak bude nevyhnutné pomôcť irackým silám, ktoré chránia civilistov,"
povedal.

Nemôžu pomáhať všade

Rovnako odobril zhadzovanie zásob civilistom, ktorí utiekli do hôr pred postupujúcimi radikálmi z organizácie Islamský štát.

USA podľa prezidenta nemôžu zasahovať pri každej kríze vo svete, ale rovnako nemôžu zatvárať oči v situácii, kedy sa nevinní ľudia stávajú obeťami násilia. "Môžeme konať zodpovedne a opatrne, aby sme zabránili možnej genocíde," dodal.

Opakované zásobovanie

Obamovo vyhlásenie nasledovalo až po tom, čo tri americké vojenské nákladné lietadlá v sprievode stíhačiek bezpečne zhodili utečencom 20 tisíc litrov pitnej vody a osem tisíc potravinových dávok.

Pozrite si priložené video:

V prípade potreby sa zhadzovanie zásob bude opakovať. Akcia prebehla v horách v blízkosti mesta Sindžár.

Tri týždne po

Americké letecké úrady zakázali miestnym aerolíniám, aby uskutočňovali prelety nad Irakom. Zákaz sa vzťahuje na všetky civilné lietadlá registrované v USA ako aj pilotov s americkými leteckými licenciami.

K opatreniu prichádza tri týždne po zostrelení stroja malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou.

200 000 utečencov

Bojovníci zo skupiny Islamský štát dobyli v poslednej dobe tri mesta v blízkosti irackého Kurdistanu. Podľa OSN je na úteku 200 tisíc ľudí.

Obama varoval, že nálety sa uskutočnia v prípade ďalšieho postupu islamistov na správne stredisko Kurdistanu.
Spojené štáty poslali kurdským bojovníkom vojenskú pomoc.

Islamisti postupujú od júna severným Irakom smerom k Bagdadu. V časti Iraku a Sýrie vyhlásili chalifát, ovládajú tiež veľké oblasti v západoirackej provincii Anbár.

Drahší benzín?

Na napätú situáciu zareagovali svetové trhy s ropou. Zložitá geoekonomická situácia prichádza v čase, keď sa začala konečne ekonomika Európy zviechať.

Pozrite si priloženú reportáž Richarda Juriša:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy