Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Izrael a Palestína bojujú online. Klamú a zavádzajú
Zdielať na

Izrael a Palestína bojujú online. Klamú a zavádzajú

Zdroj: Facebook / Girls Love IDF

JERUZALEM / Zatiaľ čo izraelské vojenské jednotky ostreľujú pásmo Gazy, vojna sa odohráva aj online prostredníctvom sociálnych sietí s cieľom získať si srdcia ľudí. Takáto aktivita je však súčasťou oveľa väčšej, globálnej propagandy.

Aktuálny izraelsko-palestínsky konflikt, úsilie islamských militantov v Iraku či anexia Krymu Rusmi. Medzinárodné konflikty sa nedejú len reálne na zemi ale aj online.

Moderné informačné technológie umožňujú bojujúcim stranám zvýšiť svoje propagačné úsilie a, ak všetko ide tak, ako má, dokonca aj postupne zmeniť verejnú mienku.    

Krátko na to, ako Izrael 8. júla zahájil operáciu v pásme Gazy, si milióny ľudí začali klikať na hashtag #GazaUnderAttack. Otvorili sa im obrázky znázorňujúce krvavé telá Palestínčanov v troskách miest. Emocionálny dopad bol obrovský, ľudí, pochopiteľne, okamžite chytili za srdce.

Twitter/Free Palestine

Množstvo fotografií však bolo staršieho dáta. Pochádzali z predchádzajúcich bojov medzi Izraelom a Palestínou alebo boli dokonca niekoľko mesiacov predtým zverejnené v Sýrii, kde nad nimi vtedy plakali iní. 

Rovnako tak hashtag #FreePalestine sa stal obľúbeným u tisícok palestínskych prívržencov, ktorí si naň dennodenne klikali, aby tam našli najnovšie informácie a fotografie z bojového frontu. 

Umelo vytvorený súcit

Ani druhá strana konfliktu nezaháľa. Stránka Izraelských obranných jednotiek (IDF) má na Twitteri viac ako 365 tisíc fanúšikov, na Facebooku takmer 1,25 milióna. Nejde len o Izraelčanov. Dramatické fotografie izraelských hrdinov si získavajú ľudí na celom svete. 

Ide o reakciu na propalestínsku propagandu. Izraelská vláda sa v tejto veci údajne opiera aj o izraelských študentov, ktorí dostávajú peniaze za to, že na internete hasia protiizraelské nálady, píše International Business Times

Twitter

Kampane sú pravdepodobne úspešné. IDF má na Facebooku jednu oficiálnu stránku, avšak rozsiahle konverzácie okolo konfliktu splodili množstvo komunitných stránok sympatizujúcich, či už s jednou, alebo s druhou stranou.

Jednou z takýchto stránok je na Facebooku "Standing With IDF", ktorá si už v deň svojho založenia získala tisícky fanúšikov. Mladé ženy tam uverejňujú svoje odvážne fotografie, na ktorých horlivo, symbolmi na odhalenom tele, povzbudzujú izraelských vojakov.

Facebook / Girls Love IDF

"Pamätajte si, za čo bojujete a čo vás doma čaká," odkazuje vojakom zakladateľ stránky Gavriel Beyo.

Podobnou stránkou je aj "Girls Love IDF", kde všetci, od batoliat po dôchodcov posielajú svojim hrdinom odkazy ako: "Ďakujeme vám IDF. Milujeme vás."

Facebook /Girls Love IDF

Namiesto toho, aby takéto skupiny a stránky slúžili ako dôveryhodný zdroj, kŕmia ľudí nepravdivými informáciami a zavádzajúcimi fotografiami s cieľom presvedčiť užívateľov siete, že ide o realitu. Podľa miliónov "lajkov", komentárov a siahodlhých diskusií - úspešne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy