Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Izrael odpočúval amerických diplomatov
Zdielať na

Izrael odpočúval amerických diplomatov

Zdroj: SITA

JERUZALEM/WASHINGTON / Izraelská tajná služba údajne odpočúvala telefónne hovory amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho. Vláda židovského štátu mala tieto informácie využívať pri minuloročných rokovaniach o riešení krízy na Blízkom východe.

Johna Kerryho údajne pri izraelsko-palestínskych rozhovoroch okrem Izraela nahrávala minimálne jedna tajná služba. Nie je však známe, ktorá to bola. Táto kauza by tak mohla ešte zvýšiť napätie medzi Izraelom a USA.

Počas minuloročných mierových rokovaní viedol John Kerry rozhovory s vysokými predstaviteľmi Izraela, palestínskej autonómnej oblasti a ďalších arabských štátov. 

Nie vždy Kerry využíval zabezpečené telefónne linky, čo zneužili cudzie tajné služby. Izraelské ani americké úrady tieto informácie nepotvrdili. 

Počas súčasnej krízy v pásme Gazy Izraelčania Johna Kerryho niekoľkokrát kritizovali. Niektorí ministri židovského štátu dokonca žiadali, aby sa rokovaní vôbec nezúčastňoval.

Izraelský minister obrany Moshe Ya´alon nazval Kerryho "posadnutým a mesiášskym" v snahe dosiahnuť dohodu. Jeho kolega Yuval Steinitz, minister pre rozviedku a stratégiu, považuje Kerryho názory za ofenzívne, nespravodlivé a neznesiteľné, píše The Guardian

Diplomatická i finančná podpora

Nedávny návrh šéfa americkej diplomacie na prímerie Izraelčania radikálne odmietli, pretože údajne vôbec neobsahoval poznámku o tom, že sa radikálne hnutie Hamas musí vzdať raketového arzenálu a zničiť systém tunelov v Gaze.

USA však aj napriek tomu naďalej ostávajú najbližším spojencom Izraela a podporujú právo na jeho sebaobranu diplomaticky aj finančne.

V piatok dokonca schválil americký Kongres podporu izraelského protiraketového obranného systému Iron Dome vo výške 225 miliónov dolárov, píše Der Spiegel. 

Každý odpočúva každého

Americké spravodajské služby si veľmi dobre uvedomujú zraniteľnosť komunikačných prostriedkov a predpokladá sa, že protiopatrenia z ich strany na seba nenechajú dlho čakať.

Samotné Spojené štáty majú k odpočúvaniu veľmi blízko. Napríklad ich vzťah s Nemeckom už dávnejšie naštrbila aféra okolo masového sledovania elektronickej a mobilnej komunikácie americkou tajnou službou NSA. Jej pozornosti údajne neunikol ani mobilný telefón kancelárky Angely Merkel.

Počas posledných dvoch mesiacov v Nemecku dokonca zatkli dvoch mužov podozrivých zo špionáže pre USA. Spojeným štátom mali predávať tajné informácie. 

Kauza Snowden

Na masové odpočúvanie zo strany USA upozornil bývalý pracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), Edward Snowden, ktorý vyzradil praktiky amerických spravodajských služieb.

Médiám odovzdal dokumenty, z ktorých vyplýva, že NSA a ďalšie spravodajské služby sledovali dáta a komunikáciu miliónov ľudí v USA aj vo svete.

Snowden sa po prevalení kauzy bojí o život a skrýva sa v Rusku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy