Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Islamisti vyvraždili 500 jezídov, niektorých pochovali zaživa
Zdielať na

Islamisti vyvraždili 500 jezídov, niektorých pochovali zaživa

BAGDAD / Päťsto príslušníkov starobylej náboženskej skupiny mali podľa irackej vlády zavraždiť radikáli z Islamského štátu. Niektorých pochovali zaživa, smrť sa nevyhla ani ženám a deťom. USA sa naďalej pokúšajú zásobovať jezídov jedlom a pitím v horách, kde sa ukrývajú.

Islamskí extrémisti v nedeľu v Iraku usmrtili a zaživa pochovali niekoľko stoviek príslušníkov jazídskej menšiny vrátane žien a detí. Uviedol to iracký minister pre ľudské práva Muhammed Šía al-Sudání.

Podľa jeho informácií k usmrtenie približne 500 ľudí došlo po vypršaní radikálmi stanoveného termínu, dokedy si 300 jazídskych rodín žijúcich v irackom historickom meste Sindžár malo vybrať medzi konvertovaním na islam alebo smrťou. Ďalších 300 ľudí mali sunnitskí extrémisti uniesť.

Obama odobril nálety

Práve ochranu menšín a zabránenie genocíde na severe Iraku si za svoj cieľ dali Spojené štáty. Prezident Barack Obama v tejto súvislosti v piatok dal pokyn na letecké nálety na pozície islamských povstalcoch kontrolujúcich územia v Iraku a Sýrii.

Pozrite si priložené video:

Americké vojenské lietadlá zhodili desaťtisícom jezídom ukrývajúcim sa v horách pri Sindžári vodu a potraviny. Bojovníci Islamského štátu ich považujú za nevercov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy