Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podpora samostatnej Palestíny v USA prudko poklesla
Zdielať na
Zahraničie

Podpora samostatnej Palestíny v USA prudko poklesla

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Už len 39 percent opýtaných Američanov uvádza, že podporujú vznik nezávislého palestínskeho štátu na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy.

V porovnaní s podobnými prieskumami verejnej mienky z predchádzajúcich rokov, s nezávislosťou Palestíny súhlasí menej ľudí. "Myšlienka zriadenia nového palestínskeho štátu vedľa Izraela na Blízkom východe ľudí rozdeľuje viac ako v ktoromkoľvek meste za posledných 20 rokoch," napísal reportér Aaron Blake.

Najmenšia podpora

V skutočnosti Blake oznámil, že najnovšie štatistiky ukazujú najmenšiu úroveň podpory od roku 1998. Rovnako ako najmenšie rozpätie medzi súhlasom a nesúhlasom v posledných dvoch rokoch o 7 percent, píše portál rt.com.

V roku 2003, päťdesiatosem percent Američanov favorizovalo riešenie dvoch štátov. Podpora klesala z roka na rok. V roku 2009 to bolo 51 percent. Na tejto hranici sa to zastavilo na tri roky.

Nechcem jeden štát

Najnovší prieskum realizovali telefonicky na 1 003 dospelých v dňoch od 26.   do 29. marca. Štatistika naznačuje, že rýchly pokles podpory nastal najmä v posledných niekoľkých rokoch. O niečo viac ako polovica opýtaných vo februári 2012 povedala, že podporovala riešenie dvoch štátov, ale o rok neskôr počet klesol na 44 percent.

Palestína v Haagu

Palestína v stredu oficiálne pristúpila k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC). V sídle súdu v Haagu sa konala krátka ceremónia pre palestínsku delegáciu. Palestínci chcú na súde stíhať Izraelcov za údajné zločiny spáchané na palestínskych autonómnych krajinách. Rozhodnutie Palestíncov kritizovali Izrael a USA ako jednostranný krok odporujúci diplomatickému úsilie medzi Izraelom a Palestíncami.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy