Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ak dostane jadrovú energiu Irán, budú ju chcieť i Saudi
Zdielať na
Zahraničie

Ak dostane jadrovú energiu Irán, budú ju chcieť i Saudi

RIJÁD / Vysokopostavený člen saudskoarabskej kráľovskej rodiny princ Turki al-Faisal as-Saud varoval, že dohoda o iránskom jadrovom programe by mohla podnietiť ostatné krajiny v regióne, aby vyvinuli vlastné jadrové palivo.

Princ Turki al-Faisal vyhlásil, že si Saudská Arábia bude v prípade dohody o iránskom jadrovom programe nárokovať na rovnaké právo.

O dohode, ktorej cieľom je obmedziť iránsky jadrový program rokuje šesť svetových veľmocí. Rokovania sa ale stále nechýlia ku koncu a kritici argumentujú tým, že to len podnecuje rivalitu medzi Saudskou Arábiou a Iránom.

"Vždy som hovoril, že to, čo vzíde z rozhovorov, budeme chcieť aj my," povedal princ v rozhovore pre BBC. "Ak teda bude môcť Irán obohacovať urán na akejkoľvek úrovni, nebudeme jediní, kto to tiež bude chcieť," dodal. 

Hrozba v regióne

Saudská Arábia minulý týždeň podpísala s Južnou Kóreou dohodu o jadrovej spoluprácii, ktorá zahŕňa plán k štúdii uskutočniteľnosti vybudovania dvoch jadrových reaktorov v kráľovstve.

Rijád okrem toho podpísal aj dohody o jadrovej spoluprácii s Čínou, Francúzskom a Argentínou. Má totiž v pláne v najbližších dvadsiatich rokoch postaviť šestnáť jadrových reaktorov.

"Irán majú v arabskom svete v zuboch mnohí vrátane Jemenu, Sýrie, Iraku, Palestíny či Bahrajnu," vystríha princ. "Ukončenie vývoja zbraní hromadného ničenia nebude koncom problémov, ktoré máme s Iránom," dodal.

Pred nedávnom Saudská Arábia prišla o svojho kráľa Abdalláha, spojenca Západu. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy