Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Saudskoarabský princ financoval útok na Dvojičky, tvrdí terorista
Zdielať na

Saudskoarabský princ financoval útok na Dvojičky, tvrdí terorista

Zdroj: ISIFA/ UNI Seattle

NEW YORK / Jeden z údajných členov teroristickej siete Al Káida Zacarias Moussaoui chce vypovedať pred súdom a prezradiť všetko, čo vie o úlohe saudskoarabského princa v teroristických útokoch z 11. septembra. Podľa jeho slov Saudi útoky, pri ktorých zahynulo niekoľko tisíc ľudí, financovali.

Francúzsky občan Moussaoui si odpykáva doživotný trest po tom, ako priznal svoje zaangažovnie v útokoch zo septembra 2001. Prednedávnom poslal na federálny súd v Oklahome list, v ktorom spomína prepojenie medzi saudskoarabským princom a teroristickými útokmi.

Princ mal financovať letecký výcvik pre neho a ďalších devätnásť teroristov, ktorý 11. septembra 2001 uniesli lietadlá. "Princ mi pomáhal s teroristickými činmi a robil to s vedomím Usamu bin Ládina," hovorí Moussaoui. Bin Ládin podľa jeho slov hľadal u Saudov podporu pre svoj plán zostreliť lietadlo Air Force One s vtedajším prezidentom Billom Clintonom na palube. 

"Som pripravený potvrdiť toto a oveľa viac na súde," vyhlásil.

ISIFA

Partner USA

Saudskoarabská vláda okamžite po vyjadreniach odmietla akékoľvek zapojenie."Saudská Arábia nehrala žiadnu úlohu v teroristických útokoch z 11. septembra," píše sa vo vyhlásení. Nezabudla dodať, že aj Spojené štáty kráľovstvo považujú za dôležitého partnera v boji proti terorizmu. "Vyšetrovanie z roku 2004 nepotvrdilo, že by Saudská vláda ako inštitúcia financovala Al Káidu alebo útočníkov z 11. septembra," dodala.

Doposiaľ však nie je zverejnených 28 strán z 800 stranovej kongresovej správy, ktorá popisuje výsledky vyšetrovania. Tie majú hovoriť o zahraničnej podpore únoscov. Súčasný americký prezident Barack Obama sľúbil, že tieto informácie odtajní, doteraz sa tak nestalo.

Nedôveryhodný zdroj

Mnohí považujú Moussaouiho slová za nedôveryhodné. Dokonca aj sám bin Ládin v máji 2006 poprel, že by s ním spolupracoval. "Brat Zacarias sa nezúčastnil tejto misie," vyhlásil vtedy bin Ládin. 

ISIFA

Vyjadrenia muža odsúdeného na doživotie sú prekvapivé, keďže väčšina zadržaných príslušníkov Al Káidy odmieta vyšetrovateľom poskytnúť akékoľvek informácie.

Kde je pravda?

V súčasnosti 46 ročný Moussaoui, ktorý sa sám nazýva Otrokom Allaha, bol prvýkrát zadržaný v auguste 2001 po tom, ako chcel pilotovať Boeing 747 bez leteckej licencie.  

V čase septembrových teroristických útokov sa nachádzal vo väzbe, v apríli 2005 ho však obvinili z prípravy útokov na amerických občanov. Počas trojročného súdu opakovane napadol sudcu. Psychológ vtedy vyhlásil, že trpí paranoidnou schizofréniou. Toto ochorenie diagnostikovali aj obom Moussaouiho sestrám, ktoré v tom čase žili vo Francúzsku. 

Vyzerá to ale tak, že šancu vypovedať dostane. Právnik, ktorý s ním robil rozhovor, označil informácie od Moussaouiho za relevantné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy