Jasno
15°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Voľby v Izraeli jasne vyhral Netanjahu, tretie sú arabské strany
Zdielať na

Voľby v Izraeli jasne vyhral Netanjahu, tretie sú arabské strany

JERUZALEM / Utorkové parlamentné voľby v Izraeli vyhral pravicový Likud doterajšieho premiéra Benjamina Netanjahua so ziskom 29 a možno až 30 zo 120 parlamentných kresiel. Druhá je stredoľavicová koalícia Sionistický zväz s 24 mandátmi. Vyplýva to z predbežných výsledkov získaných po sčítaní 99 percent odovzdaných hlasov. Treťou najúspešnejšou formáciou je so 14 kreslami Spoločná kandidátka, ktorú vytvorila štvorica arabských strán.

Pre zostavenie vládnej koalície je dôležité poradie aj ďalších strán. Budúcnosť existuje Jaira Lapida, ktorého Netanjahu po minuloročnej roztržke z vlády vylúčil, má 11 kresiel a novo vytvorená stredopravicová strana Kulanu (Všetci) Mošeho Kahlona desať. 

Strana Židovských domov Naftaliho Bennetta si udržala svojich doterajších osem kresiel a Strana ministra zahraničných vecí Avigdora Liebermana Izrael je náš domov prekvapila šiestimi mandátmi, pretože prieskumy jej dávali len ťažko šancu dostať sa do parlamentu.

SITA

Všetky tieto strany by mohol Netanjahu oslovať pri zostavovaní koalície a k tomu ešte náboženské strany.

Dva, tri týždne

Podľa agentúry Reuters Likud v rannom vyhlásení oznámil, že si Netanjahu vyčlení na zostavenie vlády dva až tri týždne.

O tom, kto bude vládu zostavovať ale rozhodne prezident Peuver Rivlin, ktorý v utorok krátko po vyhlásení prvých výsledkov, ktoré boli pre Likud a sionistov veľmi tesné, vyhlásil, že bude chcieť, aby vznikla vláda národnej jednoty.

SITA

To ale Netanjahu vopred vylúčil. V prejave po ohlásení výsledkov pred oslavujúcimi členmi svojej strany povedal, že zostaví "silnú a stabilnú koaličnú vládu, ktorá bude riešiť bezpečnostné, sociálne a ekonomické problémy".

"Som hrdý na izraelský národ, pretože vo chvíli pravdy dokázal rozlíšiť medzi výzvou a hlúposťou a vybral si výzvu," povedal.

Žiaden palestínsky štát

Hoci tesne pred hlasovaním vyhlásil, že pokiaľ získa ďalší mandát, palestínsky štát nevznikne, no vo víťaznom prejave bol miernejší, píše agentúra Reuters.

SITA

Bezpečnostné a sociálne-ekonomické otázky "sú dôležité pre každú rodinu, pre všetkých občanov, vojakov a všetkých Izraelcov, Židov i Nežidov. Všetci sme významní a všetci sú pre mňa dôležitý," povedal.

K urnám prišlo takmer 72 percent z 5,88 miliónov oprávnených voličov, čo je najvyššia účasť od roku 2006.

Netanjahu sa víťazstvu vo voľbách tešil, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy