Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Izrael a Jordánsko sa dohodli na záchrane Mŕtveho mora
Zdielať na

Izrael a Jordánsko sa dohodli na záchrane Mŕtveho mora

AMÁN / Neustále klesajúca hladina Mŕtveho mora sa možno konečne zastaví. Izraelský a jordánsky minister vody a energetiky podpísali historickú dohodu o záchrane jedinečného slaného jazera.

Zmluvu dohadovali niekoľko rokov a obaja ministri, izraelský minister vody a energetiky Silvan Shalom a jordánsky minister Hazim el-Naser, ju podpísali vo štvrtok 26. februára v hlavnom meste Jordánska Amán v prítomnosti zástupcov USA a Svetovej banky, informoval Times of Israel.

Odsoľovacie zariadenie

Záchrana Mŕtveho mora, ktoré leží 420 metrov pod úrovňou svetového oceánu a je tak najnižšie položeným slaným jazerom na svete, bude zahrňovať prísun novej vody i výstavbu odsoľovacieho zariadenia. To umožní obom štátom získavať pitnú vodu.

Malo by stáť severne od jordánskeho prístavu Akaba. Takmer dvesto kilometrov dlhé potrubie by malo prečerpávať vodu z Červeného mora do Mŕtveho a zastaviť jeho vysychanie.

Zničí prirodzené podmienky?

Izraelský minister energetiky Šalom označil podpísanú dohodu za najdôležitejšiu zmluvu medzi Izraelom a Jordánskom od podpísania bilaterálnej mierovej dohody v roku 1994.

Ministri podpísali dohodu,

Reprofoto/Twitter

Predbežnú zmluvu o Mŕtvom mori podpísali zástupcovia Izraela, Jordánska a palestínskej samosprávy v decembri 2013 vo Washingtone. Niektorí ochrancovia prírody sa obávajú, že práve voda z Červeného mora prirodzené podmienky v slanom jazere zničí.

Hrozba zániku atrakcie

Kvôli suchu a masívnemu odčerpávaniu vody z rieky Jordán, ktorá jazero zásobuje, sa hladina Mŕtveho mora zníži každý rok o meter.

Plávanie v Mŕtvom mori,

ISIFA

Unikátna prírodná pamiatka a turistická atrakcia by tak podľa vedcov mohla v roku 2050 nadobro zaniknúť.

Jordánsky minister vody el-Naser uviedol, že v prvej fáze projektu pritečie z Červeného mora 300 miliónov kubických metrov vody ročne. Cieľom sú podľa neho dve miliardy kubických metrov za rok s tým, že časť pôjde do Mŕtveho mora a časť si rozdelia okolité krajiny.

Pozrite sa, ako vyzerá plávanie v Mŕtvom mori:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy