Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hladina Bajkalu rapídne klesá, jazero bojuje o prežitie
Zdielať na

Hladina Bajkalu rapídne klesá, jazero bojuje o prežitie

SIBÍR / Vedci, ekológovia a ľudia žijúci na brehu jazera Bajkal sa obávajú katastrofy. Jeho hladina prudko klesá. Nepríjemné správy o najhlbšom jazere sveta priniesla agentúra Reuters.

Jazero si prešlo rôznymi obdobiami. "Jeho hladina bola z klimatických dôvodov mimoriadne nízka. Na tomto mieste dochádza k cyklickým procesom. Musíme počkať, čo sa stane a analyzovať všetky dostupné dáta. Chceme vedieť, ako dlho bude trvať, kým sa jazero vráti na normálnu úroveň," vysvetlil vedecký pracovník.

Podľa jeho slov si budú musieť počkať jeden až dva roky a potom budú môcť vyhodnotiť, či pokles hladiny spôsobujú prírodné javy.

Filtrácia cez látku

Obyvatelia jeho pokles zaznamenali minulé leto, keď naberali vodu, aby mohli poliať svoje záhrady.

Bajkal je zároveň najväčšou zásobárňou pitnej vody, preto sú obavy miestnych oprávnené. Voda nie je príliš čistá, pretože pôda je nízko a znečisťuje ju. Ľudia často filtrujú tekutinu cez kusy látky a až potom sa jej napijú.

Pozrite si priložené video:

Nezvratné škody

Ochrancovia životného prostredia tvrdia, že extrémne horúce a suché letá spojené s výrubom lesov v okolí jazera rovnako prispeli k poklesu hladiny.

Hladina klesla v porovnaní s rokom 2013 o alarmujúcich 40 centimetrov oproti roku 2013 a dosiahla 456,09 metra, čo predstavuje iba deväť centimetrov nad minimálne povolenú úroveň 456 metrov stanovených ruskou vládou.

Niektorí vedci varujú, že jej pokles môže spôsobiť nezvratné škody v ekosystéme jazera.

Neprehreje sa

Bajkal je fascinujúcim výtvorom prírody. Vznikol už pred vyše 20 miliónmi rokov a ide o najstaršie jazero na svete.

Jeho hladina je lemovaná vysokými horskými pásmami, ktoré miestami zostupujú do vody a vytvárajú majestátnu scenériu.

Voda je väčšinu roka mrazivo ľadová. Sčasti za to môže klíma a sčasti hĺbka, vďaka ktorej sa jazero nikdy neprehreje. Na povrchu má počas roka teplotu približne 15 stupňov. Navyše tu fúka silný vietor, ktorý je schopný na hladine jazera vytvoriť vlny vysoké i päť metrov.

Súvisiace články