Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nepodceňujte spánok! Jeho nedostatok poškodzuje mozog
Zdielať na

Nepodceňujte spánok! Jeho nedostatok poškodzuje mozog

PENNSYLVÁNIA / Ak pracujete na smeny alebo len radi celé noci flámujete majte sa na pozore! Dlhodobý nedostatok spánku nenahradíte ani niekoľkými dňami dospávania a dokonca môže mať pre váš mozog zničujúce dôsledky.

Nepodceňujte dĺžku spánku

Je známe, že spánok je zdravý, ale že jeho nedostatok spôsobuje vážne problémy sa dozvedáme až teraz. Prebdené noci môžu poškodiť náš mozog a nepomôžu ani hodiny dospávania. "Dlhodobý nedostatok spánku oslabuje mozog aj ak potom niekoľko dní dospávate," uviedla pre CNN neurologička Sigrid Veasey z Univerzity v Pennsylvánii. "Môže dokonca spôsobiť trvalé poškodenie mozgu," dodala. 

Pri výskume vedci z pennsylvánskej univerzity využili laboratórne myši. Zvieratám vytvorili plán spánku, aký mávajú ľudia, ktorí pracujú na smeny. Nechali ich spať, potom ich prebudili na krátku chvíľu a neskôr na dlhšiu. Po pokuse im preskúmali mozgy, presnejšie zväzok nervov, ktorý je podľa nich spojený s bdelosťou a kognitívnymi funkciami. Našli naozaj rozsiahle porušenie mozgu. "Myši stratili 25% z týchto neurónov," povedala Veasey.

Vážne dôsledky

Keď myši spia menej, nervové bunky na to reagujú zvýšenou tvorbou proteínu s názvom sirtuín typu 3, ktorý by ich mal chrániť. Ak sa ale nedostatok spánku opakuje pravidelne, reakcia sa spomalí a bunky začnú odumierať.

Zistenie, že nedostatok spánku spôsobuje stratu mozgových buniek je prelomové. "Nemysleli sme si, že nedostatok spánku môže takto vážne poškodiť mozog," potvrdila Veasey. Túto teóriu musia vedci vyskúšať aj na ľuďoch. Tím vedcov plánuje monitorovať ľudí pracujúcich na smeny, aby zistili, či aj u ľudí dochádza k poškodeniu týchto nervov. 

Problémy so spánkom

Väčšina ľudí bojuje s problémami so spánkom. Mnohokrát si ho presúvame nevedome na neskôr. Negatívnu úlohu zohráva aj technika. Novou diagnózou je napríklad aj esemeskovanie zo sna. Viac si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články