Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bojíte sa Alzheimera? Krvné testy odhalia, či oprávnene
Zdielať na

Bojíte sa Alzheimera? Krvné testy odhalia, či oprávnene

WASHINGTON / Najnovšie výskumy vedia na 90% určiť, či vás postihne zákerná Alzheimerova choroba už tri roky pred vypuknutím prvých príznakov. To všetko na základe krvných testov.

Z krvi zistia Alzheimera

Podľa amerických vedcov dokážu krvné testy určiť už počiatočné štádium Alzheimerovej choroby. Testovanie tukov v krvi dokáže predpovedať chorobu až s 90% presnosťou. Táto teória bude naďalej skúmaná. Experti ale veria, že sa jedná o obrovský krok vpred.

Vedci z Georgetown University vo Washingtone počas piatich rokov analyzovali vzorku krvi 525 ľudí starších ako 70 rokov. Porovnali 53 z nich, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou alebo miernou kognitívnou poruchou s tými, ktorí boli v dobrej duševnej kondícii. Našli rozdiely v tukoch.

Včasná diagnóza je dôležitá

"Teóriu musíme testovať. Potrebujeme väčšiu vzorku ľudí na to, aby sme toto mohli používať v praxi," vyjadril sa pre BBC profesor neurológie z lekárskeho centra na Georgetown University Howard Federoff. 

Zatiaľ nie je jasné, čo spôsobuje zmeny tukov v krvi. Profesor Federoff verí, že tieto výskumy môžu mať obrovský vplyv na rozvoj ochorenia. "Už len minimálne oddialenie príznakov by malo významný ekonomický úžitok, aspoň čo sa týka nákladov na starostlivosť," objasnil. Potvrdenie teórie by znamenalo možnosť včas odhaliť ochorenie. Aj liečba by tým pádom bola účinnejšia.

Počet chorých výrazne vzrastie

Zákerná choroba prichádza potichu, pomaly napáda mozog, a to dokonca desať rokov pred tým, ako sa vôbec prejavia nejaké príznaky. Na svete je touto chorobou postihnutých 44 miliónov ľudí, ale do roku 2050 sa predpokladá ešte strojnásobenie tohto počtu.

Liečba doposiaľ nie je veľmi úspešná, keďže pacienti sa dostávajú k lekárom až keď už je na výraznú zmenu neskoro. Práve preto je najvýznamnejším cieľom v súvislosti s touto chorobou nájsť metódu, ktorá ju dokáže skoro identifikovať.

Vyjadrenie odborníka na otázky ohľadom Alzheimerovej choroby si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Pripojte sa k nám. Pomôžme týraným deťom na Slovensku. Ďakujeme!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy