Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Udržujte si mozog vo forme! Tu je pár dobrých rád...
Zdielať na

Udržujte si mozog vo forme! Tu je pár dobrých rád...

Spracováva a ukladá informácie, kontroluje pohyby a polohu tela, reguluje hormóny a vďaka nemu uskutočňujeme všetky naše rozhodnutia. Mozog je jednoducho úžasná hmota. Skúste si tipnúť, z čoho sa tento zázrak skladá?

Mozog kosatky váži 7 kilogramov

Osem percent tvoria bielkoviny, 10 tuky a po percente majú anorganické soli a sacharidy a zvyšných 78% tvorí voda, čo je viac ako obsahuje mokrá špongia na kuchynskom dreze.

Mozog dospelého človeka váži medzi 1300-1400 gramov, na porovnanie mozog psa len 75 gramov, žraloka 34 gramov, no a najťažší ho má kosatka - takmer 7 kilogramov.

Ľudský mozog je pre ľudstvo stále záhadná vecička, ktorá všetko riadi. Na to, aby fungoval čo najdlhšie a hlavne najlepšie, sa oň treba starať.

Pomáha zelený čaj, aj kurkuma

"Pre mentálnu výkonnosť je veľmi dobrý zelený čaj. Výskumy dokazujú, že ľudia, ktorí pijú zelený čaj, tak si podporujú tvorbu nových nervových buniek v tom centre, ktoré je rozhodujúce pre tvorbu pamäťových stôp," hovorí odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

Najnovšie výskumy dokázali, že najväčší hippocampus majú abstinenti. Porovnávali sa s tými, ktorí pijú pálenku, pivo a víno. "A najmenší ho majú práve ľudia, ktorí najčastejšie pijú alebo najčastejšie uprednostňujú víno. A ten rozdiel je až 30% v tom objeme," doplnil Bukovský.

Naopak ako veľmi prospešná sa pre náš mozog ukazuje chôdza. "Tridsaťlen znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby o 50%, ale podporuje tvorbu nových nervových buniek v hippcampe," minút rýchlej chôdze denne niemyslí si Bukovský. 

Do dobrej kondície dostanete mozog aj vďaka prísunu glukózy v podobe ovsených vločiek, strukovín, ovocia a zeleniny. Najviac paliva do neho však dostanete vďaka, aj u nás dostupnej, korenine kurkume, zmiešate ju v miske s olivovým olejom a zjete.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články