Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Svet v roku 2030: Boj o vodu aj demokratická Čína
Zdielať na

Svet v roku 2030: Boj o vodu aj demokratická Čína

V roku 2030 budú skoro dve tretiny obyvateľov žiť v mestách, väčšina ľudí bude patriť k strednej triede a USA a Čína budú spolupracovať. Tak znie najlepší scenár pre najbližších 20 rokov.

Najhorší scenár počíta s tým, že rastúci počet obyvateľov povedie na Blízkom východe a v Afrike ku konfliktom o vodu a potraviny a nestabilita prispejú ku globálnemu ekonomickému kolapsu.

Podľa správy čínska ekonomika do roku 2030 pravdepodobne predstihne tú americkú a Ázia predbehne Severnú Ameriku a Európu dokopy. V tomto období bude podiel Európy, Japonska a Ruska vo svetovej ekonomike pravdepodobne klesať.

Očakávané trendy

Správu s názvom Globálne trendy 2030: Alternatívne svety vydala Národná spravodajská rada a zahŕňa analýzy amerických spravodajských služieb ako aj názory mimovládnych a zahraničných expertov. Analyzuje očakávané trendy v najbližších pätnástich a dvadsiatich rokoch a má povzbudzovať strategické úvahy medzi politikmi, aby vytvorili plány pre zlé aj dobré varianty. Je to už piata správa tohto druhu, predošlá štúdia vyšla v roku 2008.

"Neobvyklý rast ázijských ekonomík dramaticky mení americký vplyv," uviedol pri prezentácii správy predseda rady Christopher Koim. Je však pravdepodobné, že si USA udržia status superveľmoci, pretože zostávajú jediným štátom schopným dávať dokopy medzinárodné koalície a mobilizovať krajiny v boji s globálnymi výzvami, tvrdí štúdia.

"Čína na svetovej úrovni nenahradí Spojené štáty," uviedol hlavný autor správy Mathew Burrows."Byť najväčšou ekonomickou mocnosťou je dôležité, ale najväčšia ekonomika nie je vždy superveľmocou."

Správa taktiež predpovedá, že Spojené štáty budú energeticky nezávislé. "V najbližších desaťročiach budú mať USA vďaka bridlicovému plynu dostatok prírodného plynu, aby pokryli domácu spotrebu a mohli ho aj vyvážať," uvádza sa v správe.

Boj o vodu

Globálne bude stále väčší nedostatok potravín, vody a energie. "Skoro polovica obyvateľov Zeme bude žiť v oblastiach, kde budú problémy s vodou," uviedla správa. Najväčšie riziko nedostatku vody a potravín bude v Afrike a na Blízkom východe, zraniteľná bude i Čína a India. "Ale nie je to nevyhnutné. Vo väčšine prípadov sú tieto problémy zvládnuteľné, pokiaľ sa začnú riešiť...ihneď," uviedol Burrows. 

Google a Facebook budú mať viac informácií ako vláda

K predvídateľným krízam patrí obava z globálneho ekonomického kolapsu, bojov medzi štátmi, ktoré sa včas neprispôsobia. Podľa správy by také trendy mohli pomôcť zmierniť rozvoj technológií. Tá však súčasne prispeje aj k odlivu moci od štátov k "rôznorodým a amorfným sieťam", ktoré budú ovplyvňovať svetovú politiku. "Budúci internetoví magnáti, ako je dnes Facebook alebo Google, budú mať k dispozícii viac informácií než vláda," píše sa v správe.

Tieto informácie umožnia súkromným spoločnostiam ovplyvňovať konanie ľudí v rovnakej miere ako vláda. Rozširovanie nových komunikačných technológií umožní občanom sa spájať a vzdorovať vládam, ako to bolo na Blízkom východe. Súčasne sa ale dá vládam "bezprecedentná možnosť monitorovať občanov."

Niekoľko potenciálnych svetov

Správa načrtáva niekoľko "potenciálnych svetov" v roku 2030. V pasáži nazvanej "najpravdepodobnejší najhorší scenár" sa píše o tom, že sa zvýši riziko medzištátnych konfliktov. "Spojené štáty sa utiahnu do seba a globalizácia pribrzdí," uvádza štúdia. Najpravdepodobnejší najlepší scenár sa volá Fúzia a v ňom "Čína a USA spolupracujú v mnohých oblastiach, čo vedie k širšej globálnej spolupráci."

Správa taktiež varuje pred katastrofickými dôsledkami "čiernych labutí", teda mimoriadnych a nečakaných udalostí. Tie môžu zmeniť históriu. K nim patria rozsiahle epidémie, ktoré počas niekoľkých mesiacov usmrtia milióny ľudí. Taktiež aj rýchlejšia zmena klímy, pre ktorý by bolo ťažké nakŕmiť obyvateľov planéty. Štúdia pripomína aj eventuálne pozitívne udalosti, ako je demokratická Čína alebo reformovaný Irán, ktoré by mohli posilniť globálnu stabilitu.

Svetové hospodárstvo závislé na rozvojom svete

Zdravie svetového hospodárstva bude v stále väčšej miere závislé na rozvojom svete a nie na západných krajinách. Očakáva sa, že Čína ako najväčšia ekonomická mocnosť zostane pred Indiou, ale do roku 2030 sa rozdiel medzi nimi zmenší.

Indický rast sa zrejme zvýši, zatiaľ čo čínsky sa spomalí. "V roku 2030 by India mohla byť ekonomickou mocnosťou na vzostupe, ako je dnes Čína. Momentálny čínsky rast, osem až desať percent, bude do roku 2030 asi vzdialenou spomienkou," píše správa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články