Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
SAV upokojuje verejnosť. Koniec sveta nebude
Zdielať na

SAV upokojuje verejnosť. Koniec sveta nebude

Koniec sveta, na ktorí sa pripravujú niektorí ľudia a mal by nastať už o niekoľko dní, podľa riaditeľa Astronomického ústavu SAV Aleša Kučeru nebude. Hviezdy totiž žiadnu katastrofu nenaznačujú.

Ako poukazujú astronómovia, objavuje sa viacero teórii o konci sveta. Pozrite si tie najčastejšie aj s argumentáciou, prečo sa nenaplnia...

Koniec Mayského kalendára

Mayský kalendár nepredpovedá koniec sveta. Kalendáre existujú kvôli vedeniu záznamov o plynutí času, nie na predpovedanie budúcnosti. Aj v dnešnej dobe máme kalendáre alebo predpovede zatmení Slnka vypočítané len do určitej doby, ale to neznamená že potom bude koniec sveta. Navyše, rôzne skupiny bádateľov uvádzajú rôzne dátumy konca mayského kalendára.

Zrážka s  planétou Nibiru

Ak by sme sa mali zraziť s planétou Nibiru päťkrát väčšou ako naša Zem, už musela by už byť ľahko pozorovateľná a astronómovia by o nej vedeli.

"Argumenty typu, že to vieme, ale to tajíme, sú síce pre nás lichotivé ale nepravdivé a to preto, že vedecká komunita je slobodná a je nepredstaviteľné, že by všade na svete vedci poslúchali niekoho, kto im zakazuje zverejňovať pravdu o svete okolo nás. Navyše, planéta takej veľkosti by bola už viditeľná aj pre laickú verejnosť," konštatujú astronómovia.

Postavenie planét v jednej priamke

Postavenie planét v jednej priamke na konci roku 2012 nebude. Postavenie v jednej priamke“Slnka, Zeme a čiernej diery v strede našej Galaxie sa odohráva každý rok v decembri a vyplýva z pravidelného pohybu Zeme okolo Slnka. Bolo tak aj v rokoch 2011, 2010, 2009 ..... a koniec sveta nenastal.

Príťažlivé pôsobenie gigantickej čiernej diery zo stredu našej galaxie

Príťažlivé (gravitačné) pôsobenie na našu Zem od gigantickej čiernej diery zo stredu Galaxie je zanedbateľné, či je, alebo nie je v jednej priamke so Slnkom a Zemou. Príťažlivé pôsobenie rýchlo klesá v závislosti od vzdialenosti.

Čierna diera v strede Galaxie  je vzdialená približne 28 000 svetelných rokov. Na takej vzdialenosti, pôsobí uvedená čierna diera na človeka podobnou príťažlivou silou ako hneď vedľa stojaci hmotný buldozér. "Tu treba poďakovať vzniknutej panike o konci sveta za to, že sa milióny ľudí dozvedeli vedecký fakt, že v strede našej Galaxie je čierna diera," podotkol Kučera.

Náhla zmena rotácie Zeme alebo prepólovanie magnetického poľa Zeme

K náhlej,  samovoľnej zmene rotácie Zeme za niekoľko sekúnd či hodín nemôže z fyzikálneho hľadiska dôjsť . Môže sa tak stať iba po zrážke s veľmi hmotným telesom, ale po takej katastrofe by pre nás asi už zmena rotácie Zeme nebola dôležitá.

Mnoho katastrofických webových stránok uvádza tento nezmysel, v súvislosti s prepólovaním zemského magnetického poľa. Tvrdia, že existuje vzťah medzi rotáciou Zeme a magnetickými pólmi Zeme, ktoré sa skutočne nepravidelne prehadzujú priemerne raz za 400 000 rokov. Takéto magnetické prepoľovanie však nespôsobilo žiadnu ujmu na živote na Zemi.

Na koniec sveta sa pripravujú vo viacerých oblastiach, viac v reportáži Viliama Šušku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články