Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tuk ako poistka do budúcnosti? Žiadny problém
Zdielať na

Tuk ako poistka do budúcnosti? Žiadny problém

Predstavte si, že Vás o pár rokov začne bolieť koleno. Žiadny problém, na klinike si vyzdvihnete fľaštičku so zázračnou tekutinou. A obsahom tej fľaštičky Vám lekári koleno zreparujú. Tým zázračným obsahom budú kmeňové bunky. A nie je to úplné sci-fi. Ich odber a zmrazenie je možné už aj u nás.

Kmeňová bunka je základný stavebný kameň všetkých buniek v tele. Nenachádza sa len v kostnej dreni, ale aj v tukovom tkanive, ktorého by sme sa všetci najradšej zbavili. V tukových bunkách je kmeňových buniek 500-krát viac ako v kostnej dreni.

Kmeňové bunky sa menia ako treba

Kmeňové bunky sa dokážu premeniť na akúkoľvek špecializovanú bunku v  tele - od nervovej, cez pečeňovú až po kostnú. Inými slovami dokážu nahradiť a obnoviť inú bunku v tele. Preto je ich využitie veľmi rozsiahle. Nádej dávajú prie liečbr infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhody, či neurodegeneratívnych ochorení ako Alzheimer a Parkinson.

Na klinike v Brne ich vraj už dlhší čas využívajú v ortopédii k liečbe poškodených chrupaviek či kĺbov. Momentálne majú najväčšie využitie v plastickej chirurgii. No a získať sa dajú počas bežnej liposukcie.

Tuk ako životná poistka

Priamo počas zákroku, keď sa ten tuk odoberie, sa kmeňové bunky hneď separujú špeciálnou metódou. Samotný zákrok trvá možno 60 minút. Anestéza 5 až 10 minút.

Lekári odporúčajú nečakať, kým ochoriete. Výskumy ukázali, že kmeňové bunky už chorých ľudí vraj majú inú štruktúru a nie sú schopné až takej diferenciácie ako bunky zdravé.

Zákrok nie je lacný špás

Do budúcnosti sa dajú odobraté kmeňové bunky využiť v prípade nutnosti aj po 15-tich rokoch. Každého určite zaujíma, koľko zlepšenie postavy s pridanou hodnotou stojí. Tu je odpoveď. Okolo 1200 eur za celý zákrok plus spracovanie a uskladnenie buniek.

ISIFA

Súvisiace články