Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vonku je teplo a to je živná pôda pre choroby
Zdielať na

Vonku je teplo a to je živná pôda pre choroby

BRATISLAVA / Vyše 19 tisíc akútnych respiračných ochorení hlási za prvý tohtoročný týždeň Úrad verejného zdravotníctva. Medzi chorými bolo najviac detí do 5 rokov. Chorobnosť bude ešte stúpať a maximum sa vraj očakáva na prelome januára a februára.

Mala by prísť zima

"V porovnaní s predchádzajúcim týždňom prišlo k nárastu chorobnosti o 29 percent," tvrdí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. "Hlavne takéto obdobie, aké teraz máme, je najhoršie. Je to ideálne prostredie pre vírusy. Pokiaľ nepríde taká poriadna zima, tak nás budú trápiť," informuje pneumológ MUDr. Peter Michalka.

Jeden chorý, všetci chorí. Takýto rodinný kolotoč chorôb sa nevyhol ani našim kolegom. "Keď malý začal chodiť do škôlky, tak som mala pocit, že sme sa zacyklili," hovorí redaktorka KRIMI Mirka Štrbáková-Urbanovičová.

Chodiť von treba v každom počasí

"Malé deti donesú infekciu zo škôlky, tak toho rodiča to omnoho viac skolí. Je to prirodzené, sú to iné baktérie na aké je organizmus zvyknutý. Prevenciou môže byť spánok, oddych, vitamíny a aj otužovanie či cvičenie," hovorí Michalka.

Chodiť von treba v každom počasí, no hlavne astmatici by si mali dať pozor na hmlu. V hmle totiž z ovzdušia vdychujme smog a rôzne nečistoty a tie potom dráždia naše dýchacie cesty.

ISIFA

Súvisiace články