Zatiahnuté
24°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Netanjahu apeloval na amerických senátorov, aby zastavili Irán
Zdielať na
Zahraničie

Netanjahu apeloval na amerických senátorov, aby zastavili Irán

Zdroj: TASR/Debbie Hill

Irán sa priznal k výstavbe nového závodu na obohacovanie uránu

Netanjahu v sobotu telefonoval americkým zákonodarcom v snahe presvedčiť ich o potrebe urýchleného riešenia sporu o iránsky jadrový program, informovala o tom kancelária predsedu izraelskej vlády.

Netanjahu telefonicky hovoril s predsedníčkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou a s viacerými nemenovanými americkými senátormi, ktorým povedal, že práve teraz je čas na potrestanie Iránu.

"Ak nie teraz, tak kedy?," citoval Netanjahuova izraelský diplomat, ktorý si neželal byť menovaný, ale nepriblížil, aké kroky izraelský premiér odporúčal americkým zákonodarcom urobiť.

Irán držal v tajnosti výstavbu závodu na obohacovanie uránu pred zrakom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Zariadenie sa nachádza približne 100 kilometrov juhozápadne od Teheránu a o jeho existencii sa MAAE od Iránu dozvedela minulý týždeň.

Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Liebermann v sobotu vyhlásil, že existencia iránskeho nukleárneho zariadenia bezpochyby potvrdzuje, že islamská republika má svoj program na vývoj jadrových zbraní.

"Diskusia o tom, či Irán vyvíja vojenskú jadrovú silu sa týmto rozplynula a preto svetové mocnosti musia pristúpiť k novým záverom. Bezpochyby ide o reaktor pre vojenské a nie mierové účely," podotkol šéf izraelskej diplomacie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy