Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Jordánska kapela žaluje izraelského premiéra, zneužil jej klip
Zdielať na

Jordánska kapela žaluje izraelského premiéra, zneužil jej klip

TEL AVIV/AMMÁM / Jordánska hip-hopová skupina podnikla právne kroky proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho strane Likud po tom, čo jednu z ich piesní použili v kampani nadchádzajúcich izraelských volieb. Podľa umelcov bola pieseň použitá bez ich súhlasu.

Firas Shehadeh, zakladateľ hiphopovej kapely Turabyeh, požiadal o súdny zákaz na pieseň, ktorú použili bez súhlasu, uviedol právnik skupiny Iyad Jubran.

"Boli ohromení z nehanebnosti a krádeže strany Likud," povedal právnik.

Zástupcovia strany i samotný Netanjahu mlčia.

Pieseň s názvom "Gorbeh" (Odcudzenie) bola použitá v štyridsaťsekundovom videu, ktoré zverejnil na svojom účte na YouTube izraelský premiér.

Klip s názvom "My alebo Oni, ISIS verzia" ukazuje štyroch mužov oblečených ako bojovníkov Islamského štátu, ktorí sa vezú v piesočnatom teréne. Odrazu zastavia, aby sa šofér, po hebrejsky s arabským prízvukom opýtal vodiča iného auta:  "Ako sa dostaneme do Jeruzalema, brat?"
Izraelčan odpovie "odbočte doľava".

Odkazom videa má byť, že pokiaľ v parlamentných voľbách 17. marca stredoľavé strany porazia Netanjahuovo pravicové krídlo, ISIS nakoniec  zvíťazí.

Proti ISIS a proti Izraelu

Shehadeh povedal, že sa o klipe dozvedel od priateľov krátko po tom, čo ho zverejnili.

"Bol som v šoku, je to šialenstvo," priznal. "Sme proti ISIS aj proti Izraelu," dodal.

V žalobe píše, že klip vytvára dojem, ako keby kapela podporovala ISIS. Jej členovia by sa mohli stať terčom nepriateľov hnutia. Použitie klipu v kampani izraelskej pravicovej strany by zároveň mohlo odradiť aj ich fanúšikov.

Skupina Turabyeh má štyroch členov, pričom traja sú potomkami palestínskych utečencov. Pieseň má byť vyjadrením politického odcudzenia a túžby po návrate do vlasti

Pozrite si klip, ktorý zneužili v kampani nadchádzajúcich volieb:

Súvisiace články