Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci, pozor! Premnožil sa tento prudko jedovatý hmyz
Zdielať na

Slováci, pozor! Premnožil sa tento prudko jedovatý hmyz

Zdroj: Wikimedia Commons/Ladislav Luppa

SLOVENSKO / Na našom území sa premnožila májka fialová a obyčajná. Májka fialová je najjedovatejší chrobák na Slovensku. Je síce pekne sfarbený, ale na dotyk je prudko jedovatý.

Májka fialová v prípade ohrozenia vylučuje žltkastú tekutinu, ktorá sa podobá oleju, nazývanú hemolyfma. Táto tekutina obsahuje alkaloid kantaridín. Ten je pre človeka smrteľne jedovatý pri požití menej ako 30 miligramov. Už v minulosti táto látka spôsobila malým deťom aj dospelým problémy. Na koži spôsobí rany pripomínajúce popáleniny a ťažko sa hoja. Preto by ste sa tohto chrobáka nemali nikdy chytať. Informoval o tom portál imeteo.sk.

Malé deti tento hmyz priláka svojimi fialovými odleskami. Púta pozornosť práve v jarných dňoch. Natrafiť môžete na týchto chrobákov na každom kroku pri prechádzke. Májky vedia naklásť aj tisíce vajíčok. Larva sa dokáže ihneď vyšplhať na kvet. Následne sa prichytí ku hmyzu, najčastejšie ku včele, dostane sa tak potom do úľa a živí sa ich vajíčkami. Je to nepríjemný parazit včiel. Dospelá májka sa neskôr živí kvetnými lístkami alebo listami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy