Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Richard Takáč uvažuje o odvodoch pre obchodné reťazce. Ako to bude s cenami potravín?
Zdielať na

Richard Takáč uvažuje o odvodoch pre obchodné reťazce. Ako to bude s cenami potravín?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Odpustenie časti sociálnych odvodov pre agrosektor by sa malo predĺžiť do konca tohto roka. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč spolu s predsedom vlády SR Robertom Ficom (obaja Smer-SD) po pracovnom rokovaní na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v utorok 9. apríla. V súčasnosti odpustenie odvodov platí do konca júna. MPRV podľa Takáčových slov uvažuje aj o zavedení odvodu pre obchodné reťazce.

"Európska komisia nastavila schému k tejto pomoci, odvodovej úľave, v kontexte vojny na Ukrajine iba do 30. júna. Je predpoklad, máme také indície, že bude snaha predĺžiť ju do 31. decembra 2024. Ak toto nastane, my sa budeme snažiť nájsť na ňu finančné prostriedky, lebo bude treba asi 35 miliónov. Potom budeme robiť úpravu príslušného zákona, aby sme pomoc vedeli pripraviť do konca roka," spresnil agrominister.

"Nemyslím si a určite nebudem za to, aby sme prostredníctvom spomínanej schémy podporovali producentov alkoholu či piva. Táto schéma, ktorá je už od minulého roka, je nastavená pre prvovýrobcov, ktorí produkujú čerstvé potraviny - teda pre producentov mäsových a pekárenských výrobkov či napríklad zeleniny a podobne. Nepôjdeme tu do nejakej zmeny," priblížil Takáč.

Premiér oceňuje dynamiku ministra

Premiér zdôraznil, že MPRV je jeden z "najkomplikovanejších a najťažších rezortov". "Je v ňom objem povinností a zodpovedností, ktorý je v porovnaní s inými rezortmi široký. Oceňujem dynamiku ministra, ale aj kvalitu sociálneho dialógu, ktorý vedie s predstaviteľmi poľnohospodárskej komunity," podčiarkol predseda vlády.

Fico oznámil, že MPRV pripravuje legislatívu týkajúcu sa obchodných reťazcov. "Pripravuje sa nový zákon, ktorý bude stanovovať podmienky, pokiaľ ide o obchodné reťazce. Prichádzajú do SR ďalšie obchodné reťazce, čo je najlepší spôsob znižovania cien potravín, pretože miera konkurencie bude veľmi vysoká," povedal premiér.

Navrhli zákon pre obchodné reťazce 

"Robíme všetko pre to, aby sa obchodné reťazce správali v SR tak, ako sa správajú aj vo svojich domovských krajinách. Aby na Slovensku nezarábali toľko, koľko zarábajú, teda aby mali primerané zisky. Minulý týždeň sme posunuli na ministerstvo financií náčrt potenciálneho návrhu zákona o odvode pre obchodné reťazce. Budeme diskutovať s obchodnými reťazcami a hľadať riešenia, aby reťazce ukázali ústretovosť voči spotrebiteľom v kontexte vysokých cien potravín," dodal Takáč.

Ak bude dohoda, tak aj agrorezort bude znižovať stavy zamestnancov  

Uviedol to v utorok 9. apríla na brífingu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč po pracovnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD) na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v reakcii na pondelkové vyjadrenia predsedu vlády, že stavy zamestnancov štátnej správy by sa mohli redukovať.        

"Myslím si, že vždy sú nejaké rezervy na to, akým spôsobom riešiť tieto veci. Ak bude taká potreba a taká dohoda, tak každé ministerstvo k tomu aj pristúpi," spresnil možné personálne redukcie vo svojom rezorte Takáč. Neuviedol však, ktorých organizácií alebo odborov by sa personálne opatrenia mohli týkať.

SaS tvrdí, že Fico problémy s priamymi platbami neriešil

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nezvláda vyplácanie priamych platieb pre farmárov, na utorkovom stretnutí premiéra Roberta Fica s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom (obaja Smer-SD) to však nezaznelo. Uviedla to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na kontrolný deň predsedu vlády SR v agrorezorte.

"Vedenie rezortu nezvláda, čo je jeho najzákladnejšou úlohou, a teda prerozdeliť poľnohospodárom to, na čo majú nárok. Spôsobuje im to obrovské problémy, pretože sú to peniaze, ktoré potrebujú na úvery, kontokorenty, rôzne termíny," povedal poslanec Národnej rady SR za SaS Alojz Hlina. 

Robert Fico začal podľa jeho slov utorkovú tlačovú besedu po kontrolnom dni na ministerstve so slovami, že "oceňuje ministra Takáča za kvalitu sociálneho dialógu s poľnohospodármi". "Tá však spočíva v tom, že minister podáva trestné oznámenia na poľnohospodárov. Toto je nová doba, keď minister, ktorý im má slúžiť, podáva trestné oznámenia a ešte je za to aj ocenený predsedom vlády," povedal Hlina.

Situáciu na ministerstve pôdohospodárstva podľa jeho slov dokresľuje aj fakt, že rezort, ktorý má na starosti potraviny, opäť obsadili ľudia z kauzy Dobytkár. "Tí si dobre zafixovali svoje pozície, staré dobré časy sú späť a ľudia, ktorí rozhodovali o peniazoch a našej pôde, sú späť tiež," upozornil Hlina.

Celú tlačovú besedu Richarda Takáča a Roberta Fica na ministerstve pôdohospodárstva si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy