Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mnohým farmárom hrozí bankrot. Minister sa vyjadril k meškajúcim dotáciám
Zdielať na

Mnohým farmárom hrozí bankrot. Minister sa vyjadril k meškajúcim dotáciám

BRATISLAVA / Mnohí farmári už stoja pred bankrotom. Na dotácie z PPA zo zdrojov Európskej únie totiž stále čakajú. Opozícia to tvrdo kritizuje a podáva návrh na zvolanie mimoriadneho výboru pre pôdohospodárstvo. Minister Richard Takáč meškanie platieb priznáva. Tvrdí však, že robia maximum pre vyplatenie peňazí. V hre sú stovky miliónov eur.

"Farmári, najmä tí malí, sú existenčne ohrození. Sú mnohí už v pomerne zúfalej situácii," uviedla podpredsedníčka výboru NR SR pre pôdohospodárstvo Tamara Stohlová. "PPA je jediná organizácia v rámci EÚ, ktorá to nezvládla. Hrozná, desivá vizitka," tvrdí Alojz Hlina, člen výboru pre pôdohospodárstvo. 

Vážnu situáciu priznáva aj farmár Martin z Detvy. Tvrdí, že ich desí aj to, že nevedia, či peniaze vôbec prídu. "Na základe nevyplatených priamych platieb máme vlastne problém s leazingovkami a bankami. A dochádza tu k tomu, že niektorým farmárom už chodia aj vymáhači skrz to, že nevládzu platiť. U mnohých hrozí, že to neobstoja a skončia," povedal Martin Nosáľ.

Opozícia tvrdí, že v súvislosti s nevyplácanými dotáciami pre farmárov počúvajú od ministra Richarda Takáča len samé výhovorky. Mimoriadne zasadnutie výboru pre pôdohospodárstvo zvolávajú už tretíkrát. Jeho predseda Rudolf Huliak hovorí už dopredu, že výbor zvolá.

Rokovať sa vraj nebude

"Bude zvolaný výbor na stredu na 9. hodinu. Garantujem vám, že výbor nebude uznášania schopný," tvrdí Rudolf Huliak. "Pokiaľ by výbor obštruovali, za mňa je to absolútne neslušné, nedôstojné a neskutočná hanba," uviedla Stohlová. "Naozaj treba rokovať. To, čo sa deje v tom sektore má už aj dosah na bežný život tých ľudí," povedal Hlina. 

​Prečo platby tak dlho trvajú nám samotná Pôdohospodárska platobná agentúra neodpovedala. "Bol nadštandardne nastavený systém kontroly, ktorý všetko spôsobil, toto zdržanie," myslí si Rudolf Huliak. Minister pôdohopodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč tvrdí, že sa robí všetko pre to, aby sa peniaze čo najrýchlejšie vyplatili. "Ľudia na PPA po večeroch robia, robia soboty, nedele. Budú robiť aj teraz cez sviatky, aby to stihli," doplnil.

Niektorí farmári naletia lákavej ponuke

Medzi farmármi už ale kolujú podozrivé ponuky. "Od určitých finančných skupín o poskytnutí úveru. Mnohí tomu podľahnú, čo je dosť likvidačné," myslí si farmár Martin. "Dostávajú sa do špirály, dlhovej špirály a stávajú sa, žiaľ, korisťou. To je peklo," tvrdí Hlina.

Aj preto chce opozícia robiť v platobnej agentúre poslanecký prieskum, aby sa dozvedeli, kde ten problém naozaj je. "Určite s tým koalícia nebude súhlasiť. Kým nedôjde k naplneniu slov pána ministra. Potom majú na to právo," dodal Rudolf Huliak. Peniaze zo zdrojov EÚ budú na dotácie pre našich farmárov k dispozícii už len do 30. júna. Zostávajú tak už len tri mesiace na to, aby sa to stihlo. Potom s najväčšou pravdepodobnosťou prepadnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy