Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odkaz ministra si vypočul v traktore. Farmári opäť vyrazia do Bratislavy
Zdielať na

Odkaz ministra si vypočul v traktore. Farmári opäť vyrazia do Bratislavy

BRATISLAVA / Zástupcovia malých farmárov po mesiaci opäť vyrazia do Bratislavy. Pred ministerstvom pôdohospodárstva plánujú celý deň protestovať pre nesplnené požiadavky - vyriešenie meškajúcich priamych platieb, ale aj menšiu byrokratickú záťaž. Minister Richard Takáč, ktorý malých farmárov nepodporil ani pri prvom proteste, pritom na jedného z organizátorov plánuje trestné oznámenie. Ten si to vypočul z rádia, ako inak, v traktore.

​Na pondelkový protest poľnohospodárov sa chystajú aj desiatky farmárov spod Tatier. Antov Vdovjak je jedným z nich. Bol presvedčený o tom, že regionálne protesty pomôžu, ale podľa jeho slov sa nič nezmenilo. Minister pôdohospodárstva sa na neho navyše chystá podať trestné oznámenie. Paradoxne, vypočul si to v momente, keď nasadal do svojho traktora.

​Farmár počúval poslanca Alojza Hlinu (SaS), ktorý práve pred ministerstvom v Bratislave kritizoval Richarda Takáča. "Presne to isté, čo povedal ten farmár. Presne to isté hovorím. Ja chcem trestné oznámenie," vravel Hlina.

Ministra pritom pobúrilo, že podľa pána Vdovjaka ide na rezorte všetko v starých a určite nie pozitívnych šľapajach. "Namiesto pravdy naďalej verejnosti podsúva klamstvá zakrývajúce korupčné škandály a odbornú nespôsobilosť," tvrdil zástupca Iniciatívy poľnohospodárov Slovenska Anton Vdovjak. "Pekne ho pozdravujem. Včera som kravičky potľapkal a som im povedal, že príde ich pán minister dojiť, keď mňa zavrú," reagoval Vdovjak.

Veľkí farmári sa k protestu nepridajú

Takáč pri posledných protestoch podporil veľkých farmárov, ktorí sa zamerali na kritiku agropolitiky Európskej únie, nie jeho rezortu. "Ani všetky traktory v uliciach neurýchlia vyplácanie priamych platieb. Zato navýšenie personálnych kapacít PPA, ktoré ministerstvo predložilo a vláda schválila, prácu PPA urýchli," uviedla hovorkyňa ministerstva ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.

​Veľkí farmári sa k pondelkovému protestu nepridajú, vraj ich nepozvali. "Mali sme vždy snahu o spoločnú komunikáciu, ale sme odmietaní," tvrdí Vdovjak. "Rovnako si nemyslíme, že v týždni konania prezidentských volieb je organizovanie protestu vhodná aktivita, keďže podľa nás hrozí riziko spolitizovania akejkoľvek obdobnej akcie, a to by určite nebolo našim cieľom," reagovala Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

​Zatiaľ čo vzduchom lietajú trestné oznámenia a vzájomne obviňovania z neschopnosti alebo skôr schopnosti všetkého a a politizácie, realitou ostáva fakt, že značná časť farmárov sa nevie domôcť svojich základných práv, v tomto prípade finančných. "Tu mu odkazujem, že ten hnoj, čo si navozil tam, tak ak bude pokračovať, ja mu ho navozím sem," dodal Alojz Hlina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy