Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Minister hovorí o možnom prepade miliónov eur pre farmárov
Zdielať na

Minister hovorí o možnom prepade miliónov eur pre farmárov

SLOVENSKO/EÚ / Minister pôdohospodárstva Richard Takáč v piatok 8. marca vyhlásil, že neschopnosť vlád medzi rokmi 2020 až 2023 ohrozuje 400-miliónov eur pre farmárov z európskych zdrojov. Dodal, že urobí všetko, aby neprepadli. Opozícia kontruje, sú to výhovorky a že ministerstvo opäť ovládajú ľudia spojení s megakorupciou.

​Slovensko by malo do konca budúceho roka dočerpať na podporu poľnohospodárov zo starého Programu rozvoja vidieka ešte takmer miliardu eur. Čo nevyužijeme, to prepadne. Podľa Takáča pomalé čerpanie zavinili jeho predchodcovia. "By som to tak prirovnal, že nehorí nám tu stodola, alebo maštaľ, ale niekoho mrakodrapov z pohľadu toho, čo nám predchodcovia zanechali," povedal Richard Takáč, minister pôdohospodárstva.

Takáč ukazuje prstom najmä na Jána Mičovského, ktorý agentúre zobral akreditáciu, hoci nemusel. Vtedajší minister tak urobil po prevalení obrovských korupčných škandálov z čias Smeru a SNS, najznámejší je prípad Dobytkár. "Pán minister zabudol povedať, že akreditácia bola pozastavené kvôli tomu, že z PPA sa stal jeden veľký megastroj ľudí, poľnohospodárov a Európskej únie. To povedal jeden sudca," ozrejmil Alojz Hlina, člen výboru NR SR pre pôdohospodárstvo. "Celá agentúra bola v 21. storočí založená na papierikoch. Tie papieriky mnohým vyhovovali, čosi sa napísalo, čosi sa prepísalo a čosi sa potom stratilo," priblížil Ján Mičovský, vtedajší minister pôdohospodárstva.

Hrozbu straty peňazí 5 mesiacov neriešili

Bývalý minister Simon kritizuje Takáča, že premrhal takmer 5 mesiacov v úrade, a neriešil hrozbu prepadnutia miliónov eur. "Menil generálnych riaditeľov PPA ako na bežiacom páse. A vrátil na rezort ľudí, za ktorých fungoval "Systém Dobytkár", teda korupcia a klientelizmus," povedal Zsolt Simon, bývalý minister pôdohospodárstva. 

Nový riaditeľ agentúry Čepko hovorí, že sa snažia zefektívniť procesy a znižovať byrokraciu. "Nie je možné, aby PPA pol roka vyhodnocovala verejné obstarávanie, aby žiadosti o platbu nemali nejaký harmonogram," dodal Marek Čepko, generálny riaditeľ PPA. Agrominister apeluje na farmárov, že ak by ich v týchto veciach kontaktovali nejakí pokútni vybavovači, majú sa ozvať. "Okamžite nech to nahlasujú mne a budeme to riešiť, to sú neprístupné veci, takéto veci vôbec sa tu nebudú diať," doplnil Takáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy