Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Farmári sa po protestoch stretli s ministrom: Ako to dopadlo?
Zdielať na

Farmári sa po protestoch stretli s ministrom: Ako to dopadlo?

BRATISLAVA / Malí a strední farmári sa po protestoch dostali na stretnutie s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom. Či sa dostanú k priamym platbám, ktoré im má sprostredkovať Pôdohospodárska platobná agentúra, je stále otázne. Vo vzduchu lietajú stovky miliónov eur. Stretnutie prinieslo len ďalšie uistenia. Čas sa pritom kráti a peniaze od Európskej únie ležia úhorom na účtoch v Bruseli.

​"Je to okolo 300 miliónov eur, ktoré chýbajú. My ako poľnohospodári sme mali veľmi ťažké podmienky, ale splnili sme ich. Odmena za nich neprišla," povedal Anton Vdovjak, zástupca iniciatívy poľnohospodárov Slovenska. Prvé stretnutie malých a stredných farmárov sa uskutočnilo po dvoch protestoch pred jeho rezortom. Rokovalo sa takmer štyri hodiny. 

"Poľnohospodári dostali uistenie, že urobíme všetko pre to, aby boli peniaze vyplatené. Tieto procesy zjednodušujeme a odstraňujeme byrokraciu," povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. "Výsledkom diskusie nie sú konkrétne dátumy, nie sú tam ani veľmi pozitívne informácie," avizoval predseda združenia mladých farmárov Slovenska Marián Glovaťák. Slovensko je negatívnym lídrom v nepreplácaní priamych platieb. Viaceré média už zverejnili základný a zásadný problém, prečo peniaze stoja a Bruselom to rozhodne nie je. 

"Za nastavenie efektívneho systému vyplácania sú plne zodpovedné členské štáty," tvrdí vedúca tlačového oddelenia, zastúpenie európskej komisie SR Ingrid Ludviková. Ozývajú sa aj hlasy, aby bol termín predĺžený, únia ale odkazuje, že čas sa len tak nemení. "Lehota vyplácania sa končí 30. júna," doplnila Ludviková. Politickú zodpovednosť Takáč nevyvodí. "Nemôžem vyvodzovať politickú zodpovednosť za mojich predchodcov," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy