Polojasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prezidenta volili aj bývalé hlavy štátu: Čo mu odkázali?
Zdielať na

Prezidenta volili aj bývalé hlavy štátu: Čo mu odkázali?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Do volebných miestností po rôznych kútoch Slovenska prišli odovzdať svoj hlas aj predchádzajúce hlavy štátu. Odvolil Rudolf Schuster, Andrej Kiska i súčasná prezidentka Zuzana Čaputová, ktorej sa funkčné obdobie končí 15. júna. Čo odkázali budúcemu prezidentovi?

Čaputová: Želám Slovensku, aby sa prezidentom stal človek, ktorý bude chrániť a dodržiavať ústavu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne vyzvala ľudí, aby išli voliť. V sobotu odovzdala aj svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb v Pezinku. Účasťou na voľbách je podľa nej možné ovplyvniť spoločnú budúcnosť. "Práve som odvolila, využila som svoje právo, ako má každý občan, vyplývajúce z ústavy. Je, samozrejme, dôležité a pozývam všetkých občanov SR, aby sa volieb zúčastnili, pretože pre budúcu hlavu štátu je dôležité, aby mala čo najsilnejšiu legitimitu," poznamenala prezidentka.

Želá Slovensku, aby sa novým prezidentom stal človek, ktorý bude chrániť a dodržiavať ústavu. Rovnako aj dôstojne reprezentovať krajinu v zahraničí a činnosťou aj rétorikou sa prihovárať všetkým, nielen svojim voličom.

Gašparovič: Občanov čaká obdobie uskromňovania

"Situácia na Slovensku je ťažká, občanov čaká obdobie uskromňovania. Zlepšiť ju môže aj hlava štátu," uviedol bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb na bratislavskom Gymnáziu na Metodovej ulici. "Som presvedčený, že sa to všetko skonsoliduje, pri dobrej vôli. U politikov to znamená, že nebudú komunikovať len medzi sebou, ale bude komunikovať prezident aj s opozíciou, aj s koalíciou. Nebude si vyberať, s kým chce a s kým nechce," poznamenal Gašparovič.

Schuster: Dosť bolo rozdeľovania, poďme sa spájať

Svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Podľa jeho slov by nová hlava štátu mala spájať a utlmovať napätie v spoločnosti. "Dosť bolo rozdeľovania. Poďme sa spájať - ale nie na politickom princípe, ale na ľudskom, spoločenskom. To, čo je pre Slovensko dobré," povedal.

Kiska: Hlas prezidenta je nesmierne dôležitý

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska vyzval ľudí, aby prišli voliť už v prvom kole a nespoliehali sa na preferencie jednotlivých kandidátov. V Poprade vhodil volebný lístok na mestskom úrade v spoločnosti manželky. 

Zdôraznil, že súčasná doba je veľmi zložitá a hlas prezidenta môže zohrávať veľmi vážnu úlohu v politickom dianí doma i v zahraničí. "Na Ukrajine zúri vojna, Rusi zabíjajú nevinných civilistov, náš minister zahraničných vecí sa fotí s ruským ministrom zahraničných vecí, čo je viac ako zarážajúce. Európska únia hrozí, že nám zastaví peniaze, dôležité zákony sa prijímajú v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie, verejnoprávnu televíziu chcú spolitizovať. To sú všetko javy, keď hlas prezidenta môže byť nesmierne dôležitý," uzavrel Kiska.

Odvoliť prišla aj krstná dcéra prvého slovenského prezidenta

Počas sobotňajších volieb prišlo do obce Ľubiša odovzdať svoj hlas niekoľko Slovákov. Podľa starostu je tu účasť na voľbách vysoká, dosahuje 80 percent. Ľubiša (okres Humenné) bola rodnou obcou prvého slovenského prezidenta, zosnulého Michala Kováča. Obyvatelia tejto obce tvrdia, že aj budúca hlava štátu by si z prvého prezidenta mala brať inšpiráciu. Na voľbách sa zúčastnila aj jeho krstná dcéra Emília Džuganová.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy