Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Aké počasie nás čaká počas volieb: Budeme potrebovať dáždniky?
Zdielať na

Aké počasie nás čaká počas volieb: Budeme potrebovať dáždniky?

BRATISLAVA / V priebehu týždňa sme oficiálne na Slovensku privítali astronomickú jar. Počasie bolo naozaj jarné - striedala sa oblačnosť so slabými zrážkami a slnkom, ktoré už dokázalo prehriať vzduch na jarné hodnoty teploty.

Čakáme, že víkend bude jarný, a že počasie podporí naše plány

Sobota (23. 3.) bude s veľkou oblačnosťou, len ojedinele bude oblakov menej. Naše počasie začne v popoludňajších hodinách ovplyvňovať studené frontálne rozhranie, ktoré bude pôvodcom prehánok, ojedinele aj búrok v západnej polovici Slovenska, kde sa budú zrážky objavovať na viacerých miestach.

Bude ale teplo. Denná maximálna teplota sa bude pohybovať v intervale od 13 do 18, na juhozápade a juhu stredného Slovenska až do 21°C. K večeru na západe výrazné ochladzovanie. Pozor na vietor! Bude viať od juhu do 30, popoludní sa zmení na západe na severozápadný do 40-45 km/h a tu ojedinele v nárazoch okolo 65 km/h.

V nedeľu sa množstvo oblakov na oblohe meniť nebude

Zostane veľká oblačnosť s prehánkami. Tie budú v noci na mnohých miestach, cez deň sa budú vyskytovať miestami. Za studeným frontom, ktorý bude teplotne výrazný, k nám od severozápadu bude prúdiť studený a vlhký vzduch. Vlhkosť sa prejaví na množstve zrážok a chlad na poklese hranice sneženia, ktorá poklesne na asi 800-900 m. Denná teplota bude od 7 do 12, na severe okolo 5°C. Naďalej silno veterno, vietor bude slabnúť popoludní.

Pondelok bude opäť s premenlivou oblačnosťou, na mnohých miestach so zrážkami, od stredných polôh bude snežiť. Do rána sa ochladí na 3 až -3°C a cez deň sa bude maximum teploty pohybovať od 4-8°C v severnej polovici do 13°C v južnej.

Výraznejšie otepľovanie by sa malo objaviť na našom území v druhej polovici týždňa.

Dnes sú na našom území voľby prezidenta. Či počasie vplýva na volebnú účasť je otázka, ktorou sa zaoberajú sociológovia v mnohých krajinách sveta. Štúdie zaoberajúce sa teplým, studeným, daždivým, veterným počasím a vplyvom poveternostných podmienok na volebnú účasť sú veľmi žiadané, ale nedá sa, podľa nich odpovedať jednoznačne, či existuje to správne počasie na vysokú volebnú účasť. Vysoký podiel má aj záujem a odhodlanie voličov zvoliť svojho kandidáta na post, o ktorý sa uchádza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy