Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Krisztián Forró v druhom kole prezidentských volieb podporí Petra Pellegriniho
Zdielať na

Krisztián Forró v druhom kole prezidentských volieb podporí Petra Pellegriniho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ostatné dni sa politici postupne vyjadrujú k tomu, koho by mohli ich voliči podporiť v druhom kole prezidentských volieb. Rôzne rokovania absolvuje Peter Pellegrini aj Ivan Korčok. Po rokovaní vlády v Galante v stredu 27. marca sa Krisztián Forró postavil pred kamery s Petrom Pellegrinim a Ivanovi Korčokovi odkázal, že sa s ním vo štvrtok 28. marca nestretne. Prekvapivo však tento jeho krok podľa Mózeša Szabolča z Aliancie, nie je v súlade s víkendovým rozhodnutím predsedníctva.

Predseda strany Maďarská aliancia Krisztián Forró podporí v druhom kole prezidentských volieb predsedu Národnej rady (NR) SR a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Informovali o tom na spoločnej stredajšej tlačovej konferencii v stredu 27. marca. Forró kandidoval v prvom kole volieb, do druhého nepostúpil.

"V tejto chvíli a za týchto podmienok si myslím, že by bolo alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú," uviedol Forró a podčiarkol potrebu určiť smerovanie krajiny. Preto si myslí, že za súčasných podmienok je práve Pellegrini ako prezident najlepšou voľbou pre Slovensko a pre každého, pre koho sú dôležité regióny, národnostné komunity či mier.

Pellegrini skonštatoval, že s Forróm majú za sebou nejaké rokovania, poznajú sa a na mnohé aj medzinárodné otázky majú podobné postoje. Zhodli sa podľa jeho slov v otázke vojny na Ukrajine aj v potrebe vyrovnávať regionálne rozdiely. Zopakoval, že ako prezident chce spájať občanov bez ohľadu na národnosť a mieni dať aj maďarskej komunite pocítiť, že jej členovia sú plnohodnotnými občanmi Slovenska. Dodal, že našli i ďalšie možnosti spolupráce.

"Nie som žiadny začiatočník a viem čo prezident váhou svojej osobnosti vie dosiahnuť," povedal na margo reálnych možností prezidenta presadiť niektoré z vízií. Podčiarkol pritom potrebu spolupráce vlády a hlavy štátu a je presvedčený, že by dokázal v tomto smere vplývať na vládu. Čo sa týka postupu strany Maďarská aliancia, podľa slov Forróa budú mať ešte večer predsedníctvo. Skonštatoval, že predsedníctvo už skôr rozhodlo, že bude s Pellegrinim rokovať, predostreli mu témy a našli na nich zhodu.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 % hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 % hlasov. Forró získal v prvom kole volieb 2,9 % hlasov voličov.

Forró zrušil rokovanie s Korčokom

Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka mrzí, že nemal šancu predstaviť predsedovi Aliancie Krisztiánovi Forróovi svoju prezidentskú víziu. Forró, ktorý nepostúpil do druhého kola prezidentských volieb, zrušil plánované stretnutie s Korčokom. Zdôvodnil to tým, že je bezpredmetné. Podľa Korčoka je zjavné, že Aliancia podporí v druhom kole kandidáta Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

"Mrzí ma, že pán Forró ani len nedal šancu tomu, aby si vypočul moju prezidentskú víziu, ktorú ponúkam aj maďarským spoluobčanom. Mám však veľký rešpekt k Maďarom žijúcim na Slovensku a zároveň im verím, že napriek rozhodnutiu Aliancie naložia so svojím hlasom zodpovedne a slobodne," uviedol Korčok.

Podľa Korčoka ide o politickú kalkuláciu

Maďarskí voliči boli podľa kandidáta historicky vždy na strane demokratického spektra a maďarské strany boli vždy súčasťou modernizačných vlád a modernizačného prúdu politiky. "Aktuálne najväčšia národnostná menšina nemá svoje zastúpenie v parlamente. Chcem, aby bolo počuť hlas menšín jasne aspoň v paláci," vyhlásil.

Deklaruje, že jeho zbor poradcov a expertný poradný výbor menšín by reflektoval postavenie a dôležitosť národnostných menšín na Slovensku. Ako prezident by chcel presadzovať občiansky princíp vo vedení štátu a garantovať práva menšín. Chce tiež apelovať na to, aby sa z európskych zdrojov rozvíjal aj juh Slovenska.

Pellegriniho nový zápal pre maďarskú komunitu je podľa Korčoka "len a len politickou kalkuláciou". "Takže je pomerne pravdepodobné, že deň po voľbách na maďarskú komunitu zabudne, podobne ako na sľuby o lacnejších potravinách," komentoval. Zdôraznil význam dobrých a korektných susedských vzťahov, dobrej spolupráce, podpory a ochrany menšín. 

Celú tlačovú besedu Petra Pellegriniho a Krisztiána Forróa si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy