Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Farmári vyšli do ulíc. Protesty prebiehali po celom Slovensku
Zdielať na

FOTO: Farmári vyšli do ulíc. Protesty prebiehali po celom Slovensku

Aktuálnu situáciu v Bratislave monitoruje redaktorka Marika Dulaiová

BRATISLAVA / Okamžité vyplatenie priamych platieb, najmä formou zálohových platieb, a úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov, to sú niektoré z hlavných požiadaviek farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov, ktorí v pondelok 19. februára protestovali na viacerých miestach Slovenska. Na hranici s Ukrajinou dokonca zablokovali vstup na naše územie pre nákladné autá.

"Cieľom protestu je poukázať na kritickú situáciu farmárov na Slovensku," priblížil Jelen s tým, že farmárom hrozia existenčné problémy. "Farmári sa dostali do existenčných problémov. Boli nízke ceny výkupu komodít a ešte k tomu nedostali priame platby, na ktoré majú nárok," vyhlásil na tlačovej konferencii pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v Bratislave predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska Ján Jelen.

Vo štvrtok ohlásila na celom Slovensku protest aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Na poriadok preto dohliadali viaceré policajné zložky. Dopravné obmedzenia monitorovali krajské policajné riaditeľstvá.

Bratislavský kraj

O čosi menej traktorov ako v iných mestách prešlo ulicami Bratislavy. Ich majitelia však majú rovnako veľa problémov ako ich kolegovia z iných miest. Nevyplatené priame platby sú v tisíckach eur. Podľa organizátorov dnešného protestu farmárov a gazdov je situácia pre nich už za hranicou únosnosti a mnohí to už vzdali.

"Presun poľnohospodárov prebiehal po Lamačskej ceste smer Mlynská dolina, cez Búdkovú ulicu, Mudroňovu ulicu smer Palisády, následne budú pokračovať po Štefánikovej ulici, Šancovej ulici, Trnavskej ceste, Bajkalskej ulici, Prievozskej ulici až na Hraničnú ulicu," informovala bratislavská polícia na sociálnej sieti. K obmedzeniu premávky došlo aj pred Národnou radou SR a pred Ministerstvom pôdohospodárstva SR.

Banskobystrický kraj

Vo Zvolene protestovali poľnohospodári do 14.00 h. Asi 50 traktorov sa presúvalo po miestnej komunikácii od kruhovej križovatky na Ulici Janka Jesenského po autobusovú stanicu. 

Košický kraj

Poľnohospodári dorazili aj na hraničný priechod s Ukrajinou. Blokáda Vyšného Nemeckého trvala 1 hodinu. Dôvodom protestu sú najmä priame platby. Peniaze, na ktoré majú farmári nárok, k ním zatiaľ nedorazili. Členovia agrosektora poukazujú na nepredvídateľné rozhodnutia štátnych inštitúcií.

Takáto situácia nastala na Slovensku prvýkrát za posledných 19 rokov. Meškajúce zálohové platby zrážajú na kolená predovšetkým najmenších gazdov a roľníkov. Účastníci protestu však vyšli na cesty aj kvôli ďalším problémom poľnohospodárov v celej Európskej únii. Sem patrí aj voľný dovoz lacných agrokomodít z Ukrajiny, ktorým nedokáže nikto konkurovať kvôli rozdielnym požiadavkám na kvalitu a bezpečnosť. Farmári preto požadujú od štátu okamžité riešenie situácie. Ak sa tak nestane do konca tohto mesiaca, prídu na rad ďalšie protesty.

Žilinský kraj

Protest farmárov v Žilinskom kraji sa uskutočnil bez narušenia verejného poriadku. Informovala o tom žilinská polícia na sociálnej sieti. Akcia si vyžiadala obmedzenia dopravy najmä na Orave a v Turci. Na Orave boli pre protest dopravné obmedzenia v okolí obce Liesek v okrese Tvrdošín, Námestova, Ružomberka, Kraľovian a Dolného Kubína. V Turci sa kolóna presúvala po trase Sklené - Turček - Kremnické Bane - Turček - Turčianske Teplice, Turčiansky Michal - Turček - Kremnické Bane - Turček - Sklené. Situáciu policajti monitorovali aj v Žiline.

Prešovský kraj

S rukou na klaksóne a s traktormi v meste sa do protestu zapojili aj farmári na severovýchode Slovenska. S traktormi a vlečkami sa vybrali farmári do tretieho najväčšieho mesta. Spanilú jazdu si dali okolo pobočky Poľnohospodárskej platobnej agentúry. "My si myslíme, že najmä PPA nám drží tie peniaze, ktoré nám má vyplatiť. Začína sa hospodársky rok a peniaze nie sú na účte," uviedol Jozef Venglarčík, farmár z okresu Levoča. Okrem nevyplatených peňazí farmárov trápia ďalšie problémy. Ukrajinské obilie i podľa nich nezmyselná byrokracia - podľa nich dnes farmári trávia viac času v kancelárii ako na poli.

Trenčiansky kraj

V Trenčíne bola doprava obmedzená v čase od 9:30 h do 12:00 h v rámci protestu traktoristov pod záštitou Združenia mladých farmárov. "Obmedzenie sa týkalo trasy: Trenčín - Nozdrkovce (TVK) - Nový cestný most - okolo OC Kaufland - Inovecká - Soblahovská - na Námestie sv. Anny pred budovu Poľnohospodárskej platobnej agentúry a naspäť," informovala trenčianska polícia na sociálnej sieti.

Nitriansky kraj

Od 12:00 h do 16:00 h prebiehal protest aj v meste Levice. "Po uliciach Ku Bratke, Saratovská, Kpt. J. Nálepku, Červenej Armády, Bernolákova, Čsl. Armády, Nám. Hrdinov, F. Engelsa, P.O. Hviezdoslava, Turecký rad, Koháriho, Kozmálovská cesta, M.R. Štefánika, Dopravná, L. Štúra, Nádražný Rad," priblížila nitrianska polícia.

Protesty prebiehajú aj v Českej republike

V Prahe od rána protestovala časť nespokojných poľnohospodárov proti zlej situácii v českom agrosektore. So svojimi traktormi a ďalšou technikou stáli pred ministerstvom pôdohospodárstva a čiastočne blokovali preťaženú pražskú magistrálu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy