Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V ďalšej segregovanej komunite zriadili "menštruačnú skrinku"
Zdielať na

V ďalšej segregovanej komunite zriadili "menštruačnú skrinku"

DUNAJSKÁ STREDA / Od veľmi mladých dievčat až po ženy pred menopauzou. Projekt "Dôstojná menštruácia" má pomôcť všetkým, ktoré si základné hygienické potreby skrátka nemôžu dovoliť. A nie je ich málo. Projekt úspešne odštartoval a na viacerých miestach už funguje takzvaná menštruačná skrinka. Len nedávno ďalšiu umiestnili v Dunajskej Strede v blízkosti ubytovania zmiešanej, väčšinou rómskej komunity.

"Podľa oficiálnych počtov do 300 ľudí, ale vidíme, že sa tam pohybuje viac, 30-40 % sú to ženy, ale aj dievčatá," opísala koordinátorka projektu v Dunajskej Strede, Nikoleta Schillová. "Mnoho zo žien, ktoré žijú v spomínanej segregovanej komunite sa živia práve pouličným sex biznisom a je to v dôsledku toho, že žijú v absolútnej chudobe," uviedla Sabína Brédová, projektová manažérka o.z. PRIMA.

Každá 8 žena zažíva menštruačnú chudobu

Na okraji Dunajskej Stredy riešia nielen tú klasickú, ale aj menštruačnú chudobu. Na Slovensku ju zažíva každá 8 žena. Stav, keď si nemôže dovoliť kúpiť menštruačné potreby, lebo na to nemá peniaze, alebo socio-ekonomickú pozíciu. V komunitnom centre v Dunajskej Strede dnes inštalovali takzvanú menštruačnú skrinku. Z nej si môžu vziať hygienické vložky bezplatne.

"Sem nás odsťahovali z činžiaku, mali sme dlžoby. Ja si vložky kupujem, aj dcére, tie najlacnejšie, ale mnohé si prídu pýtať, že na to nemajú," povedala Brigita, obyvateľka segregovaného ubytovania v Dunajskej Strede. "Sú tam zlé sociálne podmienky, je tam bieda, chudoba," opísal Alexander Elek z komunitného centra Dunajská Streda.

"Oni to nazývajú geto, ale je to proste segregovaná komunita, ktorá žije v sociálne slabších podmienkach," dodala Brédová. "Bývajú tam v umelo vytvorených unimobunkách, niektorí bývajú v podnájmoch, bytoch, ale tam bývajú aj 4 – 8," opísala Schillová. 

Neevidujú žiadny prípad vykrádania skriniek

Menštruačná chudoba nemusí znamenať, že osoba vôbec nemá peniaze na menštruačné potreby počas celého cyklu. "Vieme zo základných škôl na východe, že ľudia to riešia alternatívnymi spôsobmi, napríklad ponožkami, handrami, novinami, toaletným papierom," opísala Natália Blahová z INTYMITA o.z. a z projektu Dôstojná menštruácia.

Okrem rizika vzniku infekcie, či zdravotných problémov, dievčatá potom radšej nejdú počas menštruácie do školy, a ženy do práce. "Predpoklad je taký, že skrinka sa v prvé týždne vyprázdni úplne okamžite, kým si komunita zvykne na to, že tu tie vložky naozaj budú stále, stále dopĺňané," uviedla Blahová. 

Na Slovensku bolo inštalovaných už 9 menštruačných skriniek, zatiaľ neboli situácie, že by ich ľudia vykrádali a predávali. "Je to veľmi stereotypné si takéto niečo myslieť, berieme to tak, že zatiaľ si komunita vždy zvykla na to, že tieto potreby tu sú, tak isto ako toaletný papier, mydlo na ruky. Pevne v to verím, že si povedia, že sa tu niečo také nachádza," dodala Blahová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy