Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nespokojní poľnohospodári: Protest v Prahe skomplikoval dopravu
Zdielať na

Nespokojní poľnohospodári: Protest v Prahe skomplikoval dopravu

PRAHA / Poľnohospodári so svojou technikou podľa českej polície odišli z hlavného mesta, premávka po pražskej magistrále je opäť plynulá. Časť ľudí zamierila na Malostranské námestie, kde sa situácia vyostrila a museli tam zasahovať aj ťažkoodenci. Niektorí poľnohospodári hovoria o ukradnutom proteste. Od pokračujúcej demonštrácie namierenej proti vláde sa dištancovali a z Prahy odišli, informuje spravodajkyňa TASR.

Polícia o postupnom uvoľňovaní magistrály informovala krátko popoludní, hoci organizátori avizovali, že na mieste zotrvajú do 15.00 hod a následne budú do utorka protestovať pred Úradom vlády a do štvrtka na Malostranskom námestí. Časť farmárov však podľa niektorých médií odišla z Prahy nahnevaná.

Podľa farmárov im protest "ukradli"

Koordinátor protestu pre okolie miest Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý vo vysielaní stanice ČT24 vyhlásil, že im protest "ukradli". Farmári podľa neho chceli len pokojne poukázať na ťažkosti v ich sektore a nie kričať protivládne heslá, ako to časť demonštrantov robila. Po tom, ako ministrovi pôdohospodárstva odovzdali svoje požiadavky, preto z hlavného mesta odišli.

Hlučnejšia časť demonštrujúcich, ktorá prišla prevažne osobnými autami, potom zamierila na Malostranské námestie. Tam sa niektorí dostali do konfliktu s ich odporcami, ktorí niesli vlajky EÚ a Ukrajiny. Podľa servera Novinky.cz na nich demonštranti pokrikovali heslá ako "Zdochnite!", "Do plynu," či "Hoďte ich pod električku!". Obe skupiny od seba museli oddeliť ťažkoodenci, nikto sa pri tom nezranil.

​Český minister pôdohospodárstva útoky odsúdil. "Podobné výroky sú neakceptovateľné a jednoznačne ich odsudzujem!! Bohužiaľ tým v očiach verejnosti časť demonštrantov poškodzuje samotných poľnohospodárov," napísal na sociálnej sieti X. "Chápem, že väčšia časť ich popoludní odišla a od ďalšieho priebehu protestov sa dištancovala. Toto nemá s poľnohospodárstvom nič spoločné," dodal šéf agrorezortu.

Primátor hlavného mesta Bohuslav Svoboda sa ľuďom poďakoval za trpezlivosť. Vďaka tomu, že vypočuli výzvu mesta a necestovali doň v pondelok autom, podľa neho nenastali výraznejšie komplikácie v doprave. "Vďaka vám nekolabovala doprava a všeobecne bola v metropole premávka ako cez víkend," dodal magistrát s tým, že problémy sa vyskytli len v skorých ranných hodinách na niektorých príjazdoch do Prahy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy