Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Slovenskí poľnohospodári majú požiadavku nielen na Európsku komisiu, ale aj na náš agrorezort
Zdielať na

Slovenskí poľnohospodári majú požiadavku nielen na Európsku komisiu, ale aj na náš agrorezort

Od celoeurópskeho protestu farmárov uplynuli dva týždne. Ich výzvy smerovali najmä do Bruselu, no požiadavku majú aj náš agrorezort. Veľkí aj malí farmári od štátu žiadajú, aby priame platby dostali čím skôr. Európske peniaze im totiž vyplácajú neskôr, ako zvyčajne. Vedenie ministerstva pôdohospodárstva z toho obviňuje svojich predchodcov.

Ústupky pre farmárov už pripravila napríklad Francúzska vláda. Nemci zase po protestoch upustili od plánovaného zrušenia dotácií na naftu. "Prečo protestovali Nemci? Protestovali preto, lebo vláda sa im rozhodla zobrať zelenú naftu, francúzskom vláda nevyšla v ústrety, aby im zakázali dovoz ukrajinských komodít," tvrdí minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). 

Farmárske protesty v Európe neutíchajú

Poľnohospodári hovoria o prehnaných zelených cieľoch Bruselu, vysokej miere byrokracie, či dovozu ukrajinskej komodity. Slovenskí poľnohospodári však majú požiadavku nielen na Európsku komisiu, ale aj na slovenský agrorezort. Poľnohospodári stále čakajú na desiatky miliónov eur z pôdohospodárskej platobnej agentúry. Zálohové platby začali farmárom vyplácať v decembri. Situáciu s priamymi platbami vraj skomplikovali pravidlá Bruselu.

Ešte v januári pripravil rezort pôdohospodárstva harmonogram vyplácania priamych platieb. "Napríklad Maďari nevyplácajú ekoschémy, my sme minulý týždeň začali vydávať rozhodnutia a vyplácať platby, čo sa týka ekologických schém," tvrdí Takáč. Na vyplatenie peňazí v plnej výške má agentúra čas do konca júna. 


"Oni kritizovali to, že súkromne hospodáriaci roľník to nedostane, čo je pravda, ale ak súkromne hospodáriaci roľník má 5 zamestnancov a má rastlinnú alebo živočíšnu výrobu, tak úľavu dostane," hovorí Takáč. Malí farmári ale hovoria, že ak sa s rezortom nedohodnú opäť vyjdu do ulíc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy