Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Robot DaVinci umožňuje lekárom v martinskej nemocnici detailnejšie zákroky
Zdielať na

Robot DaVinci umožňuje lekárom v martinskej nemocnici detailnejšie zákroky

MARTIN / Univerzitná nemocnica v Martine spustila robotický program v hrudníkovej chirurgii. Pacientov operujú pomocou najmodernejšieho systému DaVinci. To je prístroj, ktorý nielen zjednodušuje prácu lekárom. Veľmi pomáha aj pacientom, ktorí musia absolvovať náročné zákroky.

DaVinci je robot, ktorý nesie názov po talianskom geniálnom vynálezcovi a maliarovi. Chirurgovia sa na ňom učili operovať od skúsených českých špecialistov. Museli zvládnuť obsluhu robota aj simuláciu operácie. Toto všetko pod dohľadom takzvaného proktora. "Uľahčuje prácu tým, že chirurg sedí v ergonomickej pozícii má opreté predlaktia a môže si veľmi priblížiť pohľad," opísal Jan Kolařík z Chirurgickej klinky FN Motol. 

Umožňuje to kratšie zotavovanie pacienta

"Je to technológia, ktorá nám umožňuje desať násobné zväčšenie pohľadu a dostaneme sa do priestorov, ktoré vidíme násobne zväčšené a vieme byť detailnejší," uviedol Marek Adámik, vedúci lekár Centra robotickej chirurgie. "Robotický systém je dokonalý bezpečný a chirurgovia ju čoraz viac používajú," upresnil Anton Dzian, prednosta Kliniky hrudníkovej chirurgie.

Ide aj o to aby rekonvalescencia pacienta trvala čo najkratšie. "Menej invazívne zásahy ponúkajú pacientovi skrátenie rekonvalescencie, zmenšenie pooperačnej bolesti, skrátenie liečby zníženie množstva analgetík. Docieli sa menšie narušenie okolitých tkanív," ubezpečil Peter Durný, riaditeľ UNM Martin. 

Univerzitná nemocnica roky úzko spolupracuje s Jeseniovou lekárskou fakultou, ktorá prístroj do nemocnice kúpila. "Z tejto spolupráce ťažia obidve inštitúcie, tak ako my vidíme podporu zo strany lekárskej fakulty na pôde UNM, kde naši študenti môžu absolvovať štúdium priamo pri pacientovi, UNM môže zas čerpať z absolventov ľudí, ktorých pošle do praxe," dodal Kamil Biringer, prodekan JLF UK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy