Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
V nemocnici vypukol požiar: Zranilo sa 9 ľudí
Zdielať na

V nemocnici vypukol požiar: Zranilo sa 9 ľudí

KOŠICE / Požiar vypukol okolo 2 hodiny ráno vo štvrtok 7. marca v nemocnici na Triede SNP v Košiciach. Začalo horieť na 4. poschodí na oddelení psychiatrie. Hlásia aj zranených. Podľa hasičov išlo o závažný požiar, pre ktorý evakuovali stovky ľudí.

Z viacerých poschodí nemocnice museli pacientov evakuovať. Niektorých dočasne previezli na urgentný príjem. Ti, ktorí vedeli ísť po vlastných utekali po schodoch. "Ževraj nejaký blázon podpálil nemocnicu, psychiatria," uviedol jeden z pacientov. "V budove bolo 766 osôb, evakuovaných bolo 404 ľudí. Na mieste bolo nasadených 13 kusov techniky a zasahovalo 35 hasičov. Požiar je už uhasený," uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Zranených je 9 ľudí

Podľa informácii TV JOJ mal byť podvečer na oddelení psychiatrie hospitalizovaný muž z Čane. Ten mal údajne aj požiar spôsobiť. Po požiari sa mal dať údajne na útek. Silný dym sa šíril aj do vyšších poschodí nemocnice. "Priestory nemocnice boli zadymené od 4. poschodia až po 17. Príslušníci zasahovali v dýchacích prístrojoch, bolo potrebné vykonať evakuáciu ležiacich pacientov," informoval Marek Plavčko, okresný riaditeľ HaZZ v Košiciach. 

Ako spresnila hovorkyňa OS ZZS SR Petra Klimešová, siedmich pacientov nadýchaných splodinami horenia transportovali do nemocnice v Šaci. Splodinami horenia bolo zranených celkovo deväť ľudí, uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Bálint. 

Bola zadržaná jedna osoba

Polícia po požiari zadržala jednu osobu a v súčasnosti preveruje, či môže mať súvis s touto udalosťou. Košická krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. "Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia umožní," uviedla. Aktuálne polícia na mieste udalosti vykonáva prvotné a neodkladné úkony a zisťuje bližšie okolnosti aj za účasti expertov Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.

Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. "V ranných hodinách polícia zadržala osobu podozrivú z tohto skutku a momentálne sú s osobou vykonávané potrebné procesné úkony," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

To, či požiar bol založený úmyselne, nie je známe

Niektorých z pacientov prevážali sanitkami do iných nemocníc, väčšina sa však mohla vrátiť po odvetraní naspäť do svojich izieb. "My sme sa skoro zadusili hore na 11-tom poschodí. Hlavne, že sme zbehli lebo ten dym taký štipľavý som nainhaloval a dole schodmi bez výťahu, ledva som došiel, ledva," dodal jeden z pacientov. To, či požiar niekto úmyselne založil alebo bola príčina iná zisťujú hasiči v spolupráci s políciou.

Podľa hovorkyne nemocnice Moniky Kriškovej bol požiar uhasený v krátkom čase, problém spôsobovalo najmä zadymenie. Časť pacientov bola spolu so zdravotníkmi evakuovaná do iných priestorov v rámci UNLP. "Momentálne sú na miestne záchranné zložky, krízový štáb UNLP Košice a polícia. Ubezpečujeme pacientov a ich blízkych a taktiež zamestnancov UNLP, že v súčasnosti je situácia pod kontrolu. Osoby ani majetok v tejto chvíli nie sú ohrozené. Nepríjemnosti v objekte monobloku, ktoré súvisia s následkami po požiari, aktuálne riešime," uviedla. Výška priamej škody bola predbežne určená na 100-tisíc eur.

Ministerka zdravotníctva je pripravená do Košíc odcestovať 

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa intenzívne zaujíma o situáciu v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura  v Košiciach. V prípade, že to bude potrebné, je pripravená okamžite odcestovať do Košíc. Oznámilo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré potvrdilo, že situácia je pod kontrolou. "Ďakujeme za rýchle nasadenie a pomoc všetkým záchranným zložkám, zdravotníkom, hasičom, policajtom a najmä personálu nemocnice," uviedol rezort.

Nemocnica funguje bez výrazných obmedzení

"Chod nemocnice je v tejto chvíli úplne normálny s výnimkou jednej štvrtiny jedného poschodia, kde bol požiar. Jedno oddelenie, kde samotný požiar bol, je zničené, a celý tento priestor je uzavretý," povedal riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa. Prednosta I. psychiatrickej kliniky Jozef Dragašek spresnil, že ide o akútne mužské oddelenie kliniky.

Všetci pacienti, ktorí sa nadýchali spodinami sú mimo ohrozenia života. "Poniektorí sa už vrátili späť k nám na liečbu svojich základných ochorení, alebo boli presunutí do domáceho ošetrenia. Čo sa týka pacientov, všetko je úplne pod kontrolou, v poriadku. Žiaden ďalší z pacientov, ktorých tu máme, nemal problémy. Jediný diskomfort bolo to, že v noci ich zobudili a na hodinku museli opustiť svoju posteľ," povedal Beňa s tým, že pokračujú v liečebnom procese. 

Súčinnosť poskytli aj liečebne v Rožňave, Trebišove či Plešivci. "Situácia je stabilizovaná a v rámci dňa budeme mať k dispozícii minimálne 12 lôžok na psychiatrickej klinike a rovnako ostáva aj rezerva pre pacientov, ktorí môžu byť akútne prijatí na naše pracoviská," doplnil prednosta s tým, že pre možné prechodné zhoršenie klinického stavu pacientov v dôsledku stresovej situácie nasadili aj krízový psychologický intervenčný tím.

Zábery z nočného zásahu hasičov si môžete pozrieť tu:

Budova nemocnice po požiari:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy