Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ľudia si znižujú dane kupovaním bločkov z internetu. Môžu skončiť za mrežami
Zdielať na

Ľudia si znižujú dane kupovaním bločkov z internetu. Môžu skončiť za mrežami

BRATISLAVA / Termín na odovzdanie daňového priznania sa pomaly blíži a s ním, tak ako každý rok, pribúdajú aj špekulanti. Spôsobov, akými si znižujú výšku dane je viacero. Jedným z nich je napríklad podvod s bločkami. Na internete sa totiž vyskytujú inzeráty, v ktorých ľudia predávajú doklady z čerpacích staníc. Mnohí si však neuvedomujú, že za to môžu skončiť aj za mrežami.

​Čím vyššie náklady, tým nižšia daň a odvody. Práve na tomto princípe fungujú niektorí podnikatelia. Špekulanti využívajú na fiktívne navyšovanie nákladov práve pohonné hmoty. Podvodníci si vykážu kilometre, ktoré neprejazdili a bločky za naftu či benzín si jednoducho zakúpia.

O trestný čin ide už vtedy keď si podnikateľ skráti daňovú povinnosť o viac ako 266 eur. Predaj bločkov na internete je tiež považovaný za trestný čin. A rovnako je to napríklad aj v prípade darcu, ktorý bločky bezplatne poskytne druhej osobe. "Náš trestný zákon okrem páchateľa trestného činu pozná aj takzvaného účastníka. Tento účastník je rovnako zodpovedný ako ten kto trestný čin pácha," povedala advokátka Zuzana Moravčíková Kolenová. 

​Každá druhá kontrola skončí pokutou 

"Pokiaľ by predajca bločkov vystupoval aj ako dodávateľ alebo sprostredkovateľ voči odberateľom pokladničných dokladov, bude v prípade DPH niesť aj zodpovednosť za vystavenie fiktívnej zjednodušenej faktúry s povinnou úhradou dane na nej uvedenej s príslušnou sankciou," informovala Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa Finančnej správy SR. 

Súčasná situácia je taká, že každá druhá kontrola Finančnej správy končí nálezom a následne pokutou. "Ak podnikateľ nevie vyargumentovať opodstatnenosť daňových výdavkov/odpočítania dane, takéto pokladničné doklady daňová kontrola neuzná a prichádza k dorubeniu dane, prípadne následne k uloženiu sankcií," dodala Adamčíková 

Kontrola môže prísť aj do prevádzky a kontrolovať pokladňu

Stále platí, že prejazdené palivo treba riadne vysvetliť a podložiť. Pomôcť môže napríklad aj kniha jázd. "Podnikateľ musí finančnej správe preukázať, že bločky, ktoré má v účtovníctve využil za účelom svojich pracovných ciest a za účelom svojho podnikania. Musí preukázať, že stretnutia, ktoré deklaruje sa naozaj uskutočnili," upresnila Alica Orda Oravcová, prezidentka daňového fóra Slovenska. 

Finančná správa ročne eviduje tisícky prípadov, v ktorých sa podnikatelia snažia znižovať svoje príjmy. Fiktívne bločky môžu daniari odhaliť aj takzvanou krížovou kontrolou. "Čiže pôjde k subjektu, ktorý je uvedený ako vystavovateľ faktúry či bločku. Má právo prísť k nemu do prevádzky, vstúpiť na jeho pozemok, požiadať aby mu boli predložené účtovné doklady, registračná pokladňa," doplnila Marcela Bošková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy