Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová začala svoje rozlúčkové turné v Berlíne
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová začala svoje rozlúčkové turné v Berlíne

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Prezidentka Zuzana Čaputová odštartovala sériu svojich rozlúčkových návštev. V utorok 9. apríla rokuje s prezidentom Nemecka Frankom-Walterom Steinmeierom. V stredu 10. apríla má v pláne sa stretnúť s ďalšími predstaviteľmi Európskej únie a NATO.

Slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú prijal v utorok 9. apríla v Berlíne na jej rozlúčkovej návšteve Nemecka spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Ďakoval jej za "dobrú spoluprácu plnú dôvery" počas uplynulých rokov, informuje TASR s odvolaním sa na webstránku spolkového prezidenta.

Ocenil spoluprácu medzi oboma krajinami a tiež podporu, ktorú v rámci Európskej únie spoločne poskytujú Ukrajine.  "Poďakoval sa prezidentke za jej veľkú angažovanosť za Európu, ako aj neúnavné nasadenie pri posilňovaní princípov a hodnôt právneho štátu," píše Steinmeierov oficiálny web. Zaujímal sa ale aj o situáciu po voľbách. "Registroval aj kampaň, ktorá predchádzala či už parlamentným alebo prezidentským voľbám. V Nemecku aj registrujú zmenu pokiaľ ide o postoj vo vzťahu k Ukrajine, ale aj čo sa týka otázok právneho štátu," ozrejmila prezidentka Zuzana Čaputová.

Uctila si bielou ružou obeť Studenej vojny

Dary ale prezidentovi nenesú. "Nemecko razí politiku "No gift policy". Ak s tým hosť súhlasí, tak navrhujú aby to bolo bez výmeny darov," ozrejmil riaditeľ protokolu KP SR Frencien Bauer. "Po stretnutí s pánom prezidentom nasledoval obed s bývalým prezidentom Gauckom," dodala prezidentka Zuzana Čaputová. Následne prezidentka položila veniec k pamätníku Berlínskeho múru. "Bielou ružou som si aj uctila jednu z mnohých obetí, ktorá zahynula práve v tento deň pred 55 rokmi, práve preto, že sa pokúšala žiť na slobode," priblížila prezidentka. 

Plánuje viacero rozlúčkových návštev. V stredu 10. apríla bude celý deň v Bruseli. Stretne sa s predstaviteľmi NATO a Európskej Únie. Nevylučuje ale ani návštevu Ukrajiny. V posledných týždňoch mandátu bude úradovať v Bratislave. "Nepochybne rozlúčka so Slovenskom v pozícii prezidentky. Chystáme sa ísť aj do Košíc," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Volala už aj so svojim nástupcom

Svojmu nástupcovi Petrovi Pellegrinimu volala ešte vo volebnú noc pred jeho tlačovou konferenciou. Kancelária prezidenta ponúkla Petrovi Pellegrinimu už aj priestory, aby mohol začať riešiť agendu a plánovať prvé cesty. "Po zvolení som mu zablahoželala a povedala som mu, že aj ja a aj môj tím sme pripravení sa stretnúť," dodala prezidentka. 

Celý rozhovor so riaditeľom odboru protokolu hlavy štátu Frencienom Bauerom o rozlúčkových cestách prezidentky si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy