Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
ISIS žije z kradnutých starožitností, kupujú ich Európania
Zdielať na

ISIS žije z kradnutých starožitností, kupujú ich Európania

DAMAŠK / Obchod so starožitnosťami je jedným z hlavných zdrojov financovania Islamského štátu. Spolu s ropou a únosmi. Z tohto dôvodu Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň zakázala akýkoľvek obchod s artefaktami zo Sýrie, čím by sa malo eliminovať rabovanie kultúrneho dedičstva prívržencami Islamského štátu, ktorí takto posilňujú svoju schopnosť "organizovať a vykonávať teroristické útoky", píše britský server BBC News.

Pašerák

Pašovaním artefaktov zo Sýrie si zarábajú mladí muži, píše britský server BBC News.

"Máme troch známych v Aleppe, s ktorými obchodujeme. Títo ľudia sa premiestňujú z Aleppa k hraniciam rôznymi cestami. Tam zaplatia taxikárovi, aby tovar prepašoval," opisuje len 21-ročný mladík.

Mládenec sa zameriava iba na menšie predmety, ktoré sa dajú ľahko preniesť. Priznáva ale, že už aj to je riskantné. "Snažíme sa prepašovať malé, ale cenné veci. Najčastejšie náušnice, prstene, malé sošky a kamenné hlavy," dodáva.

Mladík priznáva, že si dokáže zarobiť. Sú ale aj veľkí hráči, ktorí bežne pašujú veci v hodnote pol milióna až milión dolárov.

Obchod riadia prívrženci Islamského štátu. "Sú to oni, kto kontroluje obchod, kto kradne z múzeí, najmä v Aleppe," vraví mladík.

"Viem, že títo militanti majú kontakty v zámorí, kam častokrát tieto artefakty aj putujú," dodáva.

Pašovanie je riskantné, no ani hrozba trestu nikoho neodrádza.

Spojovací článok

Na predaj pašovanej veci potrebuje pašerák komplica. Bývajú nimi ľudia z Turecka. Nie je raritou, že majú pri sebe hneď niekoľko cenností.

Mladý Ahmed sa netají tým, že bežne predáva sochy zvierat či ľudských postáv, poháre, vázy alebo mince.

"Pochádzajú z východnej Sýrie, z Raqqa kontrolovanej práve Islamským štátom," vraví.

Mladík potvrdzuje, že Islamský štát zohráva dôležitú úlohu v riadení obchodu. Kto si chce takto zarobiť, musí mať povolenie od inšpektorov Islamského štátu. Tí sledujú všetky nálezy a ničia to, čo nepotrebujú.

Islamský štát si berie 20-percentnú daň. "Zdaňujú všetko," dodáva.

Hlavný obchod je v sochách a zlate, ktoré sú veľmi lukratívne. "Videl som jeden kúsok, ktorý predali za 1,1 milióna dolárov," povedal. "Išlo o cennosť z roku 8 500 pred našim letopočtom," dodal.

Díler

V centre Bejrútu sa nachádza úplne všedný turistický obchod. Vo vnútri sú starobylé olejové lampy, prstene, výrobky zo skla, ktoré podľa majiteľa sú falošné. Vzápätí ale ponúka tovar z helénskeho a byzantského obdobia, ktorý je starší ako tisíc rokov.

"Ak je záujem seriózny, viem rokovať o iných možnostiach. Vždy je nejaká možnosť," vraví majiteľ. O legálnom obchodovaní pritom nemôže byť ani reč. Majiteľ tiež priznal, že svoj tovar doručuje do ktorejkoľvek krajiny sveta.

"Nezákonný obchod sa prevádzkuje ako legálny. V miestnych obchodíkoch sa dajú zohnať starožitnosti z Libanonu, Sýrie či Iraku,"
dodáva vyšetrovateľ Arthur Brand.

Prepojenie medzi pašerákmi a obchodníkmi je špinavé tajomstvo, ktoré nikto nechce priznať, dodáva.

Načapaní

Hranicu so Sýriou, ktorá je medzi kopcami, využívajú nielen utečenci, ale i pašerácke gangy.

"Utečenci prichádzajú v hojnom počte. Gangy preto častokrát umiestnia veci do ich vreciek a osobných vecí," ozrejmuje policajt Nicholas Saad.

Od konfliktu v Sýrii zaznamenal výrazný nárast pašovania artefaktov. Najmä z častí ako Raqqa. Jeho tím už zaistil stovky sýrskych cenností.

"Podľa nášho odborníka sú veľmi cenné. Mnohé pochádzajú z rímskeho, gréckeho obdobia pred narodením Krista," dodáva.

Destinácie

"Na miestach, ktoré sú pod vládou Islamského štátu máme veľa problémov. Hnutie totiž habe všetky veci len pre peniaze," vysvetľuje archeológ Maamoun Abdulkarim.  

"Vôbec ich pritom nezaujíma, že sú to naše pamiatky, naša identita, majetok Sýrie," dodáva.

Rabovanie nie je možné zastaviť, no predsa sa podľa neho dá zakročiť. Treba byť len neoblomný.

"Sme si istí, že veľa z našich cenností končí v Európe, v krajinách ako Švajčiarsko, Nemecko, Veľká Británia. Niektoré putujú do Dubaja alebo Kataru," dodáva.

Obama chce zaútočiť proti hnutiu Islamský štát, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy