Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Islamský štát oslavuje otroctvo a ponižovanie žien
Zdielať na

Islamský štát oslavuje otroctvo a ponižovanie žien

Zdroj: SITA

DAMASK / Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) pravidelne vydáva propagandistický magazín Dabiq s cieľom osloviť moslimov žijúcich na západe. Najnovšie číslo obsahuje veľmi znepokojujúce vety informujúce o návrate otroctva.

Islamisti nedávno verejne priznali, že ženy a deti predávajú do otroctva. Svoje činy začali obhajovať islamom, a to v článku v najnovšom vydaní časopisu Dabiq, ktorý vychádza v niekoľkých jazykoch vrátane angličtiny, obhajuje otroctvo a predaj žien ako otrokýň.

Dabiq sa zameriava na otázky tawhid (jednoty), manhadž (hľadanie pravdy), hidžrah (migrácia), džihád (svätá vojna) a džamáh (komunita).

Obsahuje aj fotografie, aktuality a informatívne články týkajúce sa Islamského štátu.

IS zobrazuje tak, ako sa vidí organizácia sama: idealizovanie obrazu obnovy islamského zlatého veku a velebenie novodobého kalifátu založeného na svätej vojne, píše na svojej internetovej stránke nezisková organizácia, ktorá poukazuje na nebezpečenstvá spojené s islamským terorizmom The Clarion Project.

Samotný časopis je nazvaný po mieste v Sýrii, kde sa podľa moslimských mýtov o poslednej apokalypse odohrávala jedna z posledných bitiek.

Reprofoto/ The Clarion Project

Návrat otroctva

Zotročovanie celých rodín a odoberanie žien je podľa autora článku s názvom "Návrat otroctva pred Hodinou", ktorým je oficiálny hovorca organizácie Islamský štát, definované v Koráne a akýkoľvek iný výklad je považovaný za antiislamský a výsmech prorokovi.

IS tu ďalej varuje nepriateľov, že s pomocou Alláha bude ženy zotročovať aj naďalej. Tie budú spolu s deťmi rozdeľované podľa islamského práva šaría medzi bojovníkov. 

Podľa extrémistov ústup od otroctva v minulosti viedol k nárastu hriechov ako cudzoložstvo či smilstvo, a to len z toho dôvodu, že moslimovia opustili jedinú správnu cestu - džihád.

Ženy a deti ako tovar

Na katastrofálne zaobchádzanie so ženami a dievčatami mužmi z IS už dávnejšie upozornila aj ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch. Islamisti totiž predávali jezídske ženy a dievčatá. Tie sa stávajú obeťami znásilnení či útokov.

Jedna žena povedala, že videla, ako bojovníci z Islamského štátu kupujú dievčatá. Jedno vraj priznalo, že ju bojovník kúpil za tisíc amerických dolárov.

Napriek tomu, že nedávno 126 vysokých islamských vodcov a učencov písomne odsúdilo niektoré akcie IS, podporujú ich ciele, čo sa týka znovuvybudovania kalifátu, ktorým sa zavádza právo šaría.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy