Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Islamský štát musíme oslabiť a zničiť, poučuje Obama
Zdielať na

Islamský štát musíme oslabiť a zničiť, poučuje Obama

NEW YORK / Bojovníci organizácie Islamský štát musia byť pod trvalým vojenským tlakom, vyhlásil v stredu v prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov najvplyvnejší muž planéty Barack Obama. Islamský štát musí byť oslabený a zničený.

Bojovníci, ktorí sa pripojili k extrémistickým skupinám v Iraku a Sýrii, by mali "vojnové pole opustiť, kým je čas," povedal prezident.

Spojené štáty a členovia koalície zničia silou smrtiacu sieť Islamského štátu, pokračoval Obama.

Nálety v oblasti trvajú už dva dni. Z utorka na stredu sa zamerali na päť cieľov - štyri v Iraku a jeden v Sýrii. Obama potvrdil, že to bolo na jeho príkaz, píše CNN.

V Sýrii zaútočili lietadlá na pohraničie. Poškodili osem vozidiel patriacich organizácii Islamský štát.

SITA

V Iraku trafili bombardéry dve obrnené vozidlá neďaleko Bagdadu. Dva ďalšie nálety neďaleko Irbilu zničili bojové pozície Islamského štátu.

"Dá sa povedať, že budúcnosť ľudstva závisí od nás a toho, ako sa budeme spájať péroti týjm, ktorí sa nás snažia rozdeliť na základe kmeňa, rasy, sekty alebo nábožestva," hovoril Obama.

"Avšak nie je to len záležitosťou slov. Musíme podniknúť konkrétne kroky na riešenie nebezpečenstva, najmä toho, ktoré hrozí od nábožensky motivovaných nadšencov a fanatikov," dodal.

Obama reční na Valnom zhromaždení, pozrite si video:

Generačná úloha

Odmietnutie sektárstva a extrémizmu je podľa amerického prezidenta predovšetkým "generačnou úlohou" pre samotné národy Blízkeho východu.

"Žiadna vonkajšia sila nemôže zmeniť stav srdca a mysle," upozornil Obama.

SITA

Štáty Blízkeho východu by sa preto mali postaviť do čela boja za zlepšenie ťaživých životných podmienok plodiacich extrémizmus a zastaviť financovanie teroristických skupín.

Do boja!

Použitia sily v boji proti terorizmu sa ale Spojené štáty nezrieknu. "Budeme konštruktívnym partnerom v použití sily proti ozbrojencom," sľúbil Obama.

Americký prezident si neodpustil ani komentár na situáciu na Ukrajine. Tvrdými slovami nešetril. "Rusko tlakom na Ukrajinu porušuje základné medzinárodné normy," povedal. Dodal, že Spojené štáty budú naďalej podporovať Ukrajinu i svojich spojencov v NATO.

Pokiaľ sa ale Rusko rozhodne vykročiť cestou mieru a diplomatického riešenia krízy, Spojené štáty vyhlásené protiruské sakncie odvolajú.

Nálety svišťali v oblasti Rakka, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy