Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Sýrii padajú bomby, na Islamský štát zaútočili Spojené štáty a arabské krajiny
Zdielať na

V Sýrii padajú bomby, na Islamský štát zaútočili Spojené štáty a arabské krajiny

WASHINGTON / Armáda Spojených štátov a partnerských krajín začali prvé letecké údery proti pozíciám radikálneho zoskupenia Islamský štát v Sýrii. V noci na utorok to oznámilo americké ministerstvo obrany.

Spojené štáty pri útoku využili kombináciu bojových lietadiel, bômb a striel Tomahawk s plochou dráhou letu. Ostreľovanie sa môže týkať zhruba dvoch desiatok cieľov a podieľajú sa na nich nemenovaní arabskí partneri.

"Môžem potvrdiť, že armáda Spojených štátov a sily partnerských krajín uskutočňujú vojenskú akciu proti teroristom ISIL v Sýrii s využitím kombinácie stíhacích lietadiel, bombardérov a riadených striel Tomahawk," uviedol hovorca Pentagonu John Kirby.

Twitter/John Kirby

ISIL je skratka pre pôvodný názov radikálneho zoskupenia, ktorý znel Islamský štát v Iraku a Levante.

Nálety svišťali v oblasti Rakka, pozrite si reportáž:

Podpora arabských štátov

Rozhodnutie zaútočiť podľa Kirbiho padlo počas pondelka. Vzhľadom k tomu, že vojenská operácia pokračuje, nie je možné zatiaľ poskytnúť podrobnejšie informácie.

Nemenovaný americký činiteľ uviedol, že na útoku sa podieľajú arabské štáty. Odmietol ale uviesť, o ktoré krajiny ide a aká je ich úloha.

SITA

Američania začali letecké útoky proti bašte extrémistického hnutia v sýrksje oblasti Rakka, píše americké CNN. Zahraniční partneri sú z arabských krajín. Na útokoch sa podieľa Bahrajn, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Jordánsko.

Vraždy a stínanie hláv

Údery sú súčasťou vojenskej kampane proti extrémistom z Islamského štátu. Túto stratégiu chválil pred dvoma týždňami sám Barack Obama.

Radikálne zoskupenie zabralo rozsiahle územia v Sýrii a Iraku, zavraždilo desiatky ľudí a zoťalo hlavy dvom americkým novinárom.

Islamisti zverejnili video s popravou novinára Sotloffa :

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Spojené štáty a Francúzsko už v minulosti začali s náletmi na pozície Islamského štátu v Iraku. Tieto útoky sú ale odlišné. Zatiaľ čo iracká vláda Washington k zásahu proti extrémistom z Islamského štátu vyzvala, sýrska vláda tak neurobila.

SITA

Ozbrojenci z Islamského štátu vyzvali svojich stúpencov, aby útočili na občanov Spojených štátov, Francúzska a ďalších krajín, ktoré bojujú proti radikálom.

Arabské krajiny sa spojili a zaútočili, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy