Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
IS nie je najnebezpečnejšia teroristická skupina
Zdielať na

IS nie je najnebezpečnejšia teroristická skupina

WASHINGTON / Americké úrady varujú pred skupinou extrémistov napojenou na Al-Káidu. Údajne predstavuje rovnakú hrozbu, ak nie väčšiu, ako radikálna teroristická organizácia Islamský štát. Skupina sa nazýva Khorasan a na jej čele má stáť bývalý veliteľ Al-Káidy.

Americké úrady varovali, že členovia Khorasanu majú bohaté skúsenosti s výrobou bômb a k dispozícii má bojovníkov so západnými pasmi, čím sa z nej stáva veľká hrozba pre bezpečnosť. 

Podľa New York Times skupinu tvoria členovia Al-Káidy z Blízkeho východu, Južnej Ázie i Severnej Afriky.

Predpokladá sa, že na jej čele stojí Muhsin al-Fadhli, ktorého meno sa spája aj s teroristickými útokmi na newyorské obchodné centrum. V období útokov z 11. septembra 2001 mal dokonca patriť medzi najvyšších veliteľov Usámu bin Ládina. Okrem toho nie je o skupine známe takmer nič. 

Al-Fadhli údajne ušiel do Iránu v období americkej invázie do Afganistanu. V roku 2012 ho ministerstvo zahraničných vecí označilo za veliteľa iránskej odnože Al-Káidy, ktorá kontrolovala pohyb finančných prostriedkov a mužov v regióne. Mal úzko spolupracovať aj so zámožnými džihádistickými donormi, s cieľom získať podporu pre sýrskych teroristov.

Twitter

Žiadna novinka

Napriek tomu, že sa táto teroristická skupina verejne spomenula až pred pár dňami, Američania údajne jej kroky sledujú už viac ako desaťročie. Bývalý americký prezident dokonca spomenul meno jej lídra ešte v roku 2005 v súvislosti s bombardovaním francúzskeho tankeru pri pobreží Jemenu. 

Islamský štát týmto videom odštartoval sériu zverejnených popráv západných občanov, pozrite sa:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov

Proti mnohým

Američania po sérií útokov i zverejnených popráv proti IS zahájili boj, avšak môže sa stať, že zaneprázdnenosť a prílišná zaujatosť Islamským štátom padnú vhod Khorasanu aj iným teroristickým skupinám.

"Na svete je toľko extrémistických skupín využívajúcich neovládané územia, kde vytvárajú neformálne ad hoc skupiny," cituje NY Times vysokého úradníka činného v trestnom konaní.

CIA ani Biely Dom sa k celej veci nevyjadrujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy