Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
GALÉRIA: Pozrite si jedinečné zábery úplného zatmenia Slnka
Zdielať na

GALÉRIA: Pozrite si jedinečné zábery úplného zatmenia Slnka

WASHINGTON/OTTAWA/MEXIKO / Nadšenci vesmírnych úkazov prežili ďalší nezabudnuteľný zážitok. Milióny ľudí v Mexiku, Spojených štátoch a Kanade mali v pondelok (8. 4.) možnosť pozorovať úplne zatmenie Slnka.

Kedy nastáva úplné zatmenie?

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď sa Slnko, Mesiac a Zem zoradia do jednej priamky. V jednotlivých oblastiach v Severnej Amerike trvalo maximálne štyri minúty a 28 sekúnd.

Úplné zatmenie Slnka v Mexiku

Astronomické divadlo sa začalo v Mexiku tesne po 11.00 h miestneho času, keď tma zahalila letovisko Mazatlán na pobreží Tichého oceánu. Úplne zatmenie Slnka bolo následne možné pozorovať v 15 štátoch USA. Na záver ho mohli sledovať obyvatelia východokanadskej provincie Newfoundland a Labrador, ktorá leží pri Atlantickom oceáne. Z ďalších oblastí severoamerického kontinentu bolo možné pozorovať aspoň čiastočné zatmenie Slnka.

V Texase pozorovanie komplikovala oblačnosť

V meste Mesquite východne od Dallasu sa zhromaždili stovky ľudí, ktorí jasali, keď sa mraky rozplynuli tesne pred úplným zatmením. Miestne úrady obyvateľom pripomenuli, že posledné úplne zatmenie Slnka sa v týchto končinách odohralo v 70. rokoch 19. storočia. Počasie sa na poslednú chvíľu zlepšilo aj neďaleko Austinu.

Kde boli najlepšie podmienky?

Najlepšie podmienky na pozorovanie vzácneho nebeského úkazu boli v štáte Arkansas, regióne Nové Anglicko a v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland a Labrador. Tzv. pás totality, odkiaľ bolo úplné zatmenie Slnka možné v pondelok pozorovať, prechádzal aj cez mestá Indianapolis, Cleveland, Buffalo, a Montreal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy