Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Choroby srdca zabíjajú. Toto je šesť varovných príznakov
Zdielať na

Choroby srdca zabíjajú. Toto je šesť varovných príznakov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kardiovaskulárne ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny smrti. Postihujú ktorúkoľvek časť srdca, najmä vencovité tepny a srdcové chlopne. Preto treba pozorne sledovať svoje telo a niektoré príznaky si zaslúžia vážnejšiu pozornosť.

Viac ako polovicu úmrtí majú v Európe na svedomí srdcovo-cievne ochorenia. Srdce pritom môže reagovať citlivo už na najmenšie drobnosti, ak je im vystavované dlhodobo. Nezdravá strava, stres, zlozvyky typu fajčenie, nedostatok pohybu či nedostatok spánku. Často sa človek zbadá až v momente, keď nastane problém. Niekedy až príliš neskoro. Okrem zmeny životného štýlu a pravidelných lekárskych prehliadok je dobré pozorovať, či na sebe nezbadáte aj niektorý z týchto príznakov. Najmä, ak sú vám dôverne známe dva a viac z nich, píše portál idnes.cz.

Sexuálne problémy

Stres alebo únava. Tie sú často príčinou, že v intímnej chvíli erekcia zlyhá. Niekedy je však za tým aj problém so srdcom. Najmä ak muž trpí erektilnou disfunkciou dlhšie. Kardiológ Jonathan Goldstein z nemocnice v New Jersey si myslí, že každý muž, ktorý trpí týmto problémom, by mal byť považovaný za kardiovaskulárneho pacienta, až kým sa nepreukáže opak. Rovnako to platí aj pre ženy. Znížený prietok krvi môže brániť vzrušeniu, spôsobuje neschopnosť dosiahnuť orgazmus. Pri problémoch so srdcom môže byť sex nebezpečný. Je príčinou zhruba jedného percenta náhlych srdcových príhod.

Chrápanie a spánkové apnoe

Obmedzené dýchanie počas spánku je základnou príčinou chrápania a je spojené s rôznymi typmi kardiovaskulárnych ochorení. Dýchanie sa pri spánkovom apnoe krátkodobo zastavuje, preto ho odborníci dávajú do súvislosti s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a infarktu. Podľa štatistík majú ľudia, ktorí apnoe trpia, až trikrát vyššie riziko infarktu. Problém s chrápaním majú najmä ľudia s nadváhou, cukrovkou, chorým srdcom, pľúcami a centrálnym nervovým systémom.

Bolesti ďasien, opuchy alebo krvácanie ďasien

Začervenalé, bolestivé, opuchnuté alebo krvácajúce ďasná môžu byť nielen príznakom parodontózy, ale aj kardiovaskulárneho ochorenia. Odborníci sa domnievajú, že zlý krvný obeh v dôsledku srdcového ochorenia môže byť základnou príčinou periodontálnych ochorení. Ďalej skúmajú, či sa rovnaké baktérie podieľajú na ochoreniach ďasien aj v koronárnych tepnách. Pri problémoch s ďasnami s návštevou zubára neotáľajte.

Opuchy nôh, chodidiel a prstov

V prípade zlyhávania srdca sa v organizme hromadí tekutina, ktorá môže spôsobovať opuchy nôh a chodidiel. Niekedy sa tekutina hromadí aj v oblasti brucha. Keď zistíte, že vám napuchli nohy, prsty na rukách ledva ohýbate a máte ponožky zarezané hlboko do kože, môže ísť o tento problém. Opuchy obvykle začína na miestach najvzdialenejších od srdca, kde je krvný obeh slabší. Neváhajte preto s návštevou lekára.

Bolesti na hrudi nebo v ramene

Jednou z akútnych foriem ischemickej choroby srdca je angína pectoris. Prejavuje sa špecifickou pálčivou bolesťou na hrudi. Tá je spôsobená nedostatkom kyslíku v srdcovej svalovine. Človek môže pociťovať aj hlbokú bolesť, stuhnutie alebo ťažobu na hrudi a zhoršuje sa to pri nádychu. Prejavy angíny pectoris sú však vysoko individuálne. Preto si ich často mýlia s poruchami trávenia či bolesťou chrbta. Poznávacím znamením je na lepšie rozlíšenie je, ak sa problémy opakujú.

Dýchavičnosť a kašeľ

Pretrvávajúci kašeľ alebo dýchavičnosť môžu byť znakom zlyhávania srdca, keď sa v pľúcach hromadí tekutina a spôsobuje problémy. Dýchavičnosť obvykle poukazuje srdcové ochorenia v ranom štádiu srdcových alebo pľúcnych chorôb. Pri chorobách srdca je typické, že nemôžete lapiť dych a neviete sa zhlboka nadýchnuť.

Súvisiace články