Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
ZOZNAM: Toto sú najlepšie mestá sveta pre rok 2024
Zdielať na

ZOZNAM: Toto sú najlepšie mestá sveta pre rok 2024

SLOVENSKO/SVET / Bratislava už má či mala niekoľko prívlastkov. Krásavica na Dunaji, Mesto fontán, Mesto mieru, ale aj Graffiti City. No a naposledy jej pribudlo aj jedno nelichotivé. Vraj je jedným z najnudnejších miest sveta. V rebríčku dokonca obsadila tretiu priečku.

​"Určite som mala niekedy pocit, že tu nie je kam ísť. Na mňa tu je málo kultúry," opísala Bratislavu obyvateľka.

Na tretiu priečku najnudnejších miest na svete zaradila Bratislavu vo svojom článku Katie Morrisová, editorka The World Bucket List a cestovateľka. Nie je jasné, či hlavné mesto Slovenska aj navštívila, ale je jasné, čo mu vyčíta. V hodnotení konštatuje že je síce pekná, v centre to žije, no má malomestský charakter.

Dokonca hovorí o obmedzenom počte hlavných atrakcií, či akomsi ospalejšom tempe života, aj keď Bratislave priznáva historický šarm. "My s takýmto rebríčkom nemôžeme súhlasiť už len kvôli tomu, že nevieme kto a akým spôsobom hodnotil destinácie, ktoré sa doň dostali," povedal Július Buday, hovorca Bratislava Tourist Board. 

Spoločnosť v rebríčku najnudnejších miest, ktorý bol vytvorený ku koncu minulého roka robia slovenskému hlavnému mestu napríklad aj talianska Pisa, fínske Helsinki, anglický Birmingham, čilské Santiago či kanadská Ottawa.

Takto spoločnosť zoradila prvú desiatku najnudnejších miest sveta:

TV JOJ

A navyše sa na spomínaný rebríček dá odpovedať aj takto: "Z hľadiska bezpečnosti sa naše hlavné mesto Bratislava umiestnilo v roku 2023 na popredných priečkach, čo je pre nás obrovským benefitom," uviedla Lucia Matvija, generálna riaditeľka Slovakia Travel. 

A práve bezpečnosť chválila aj turistka z USA. "Som tu, žiaľ iba na 24 hodín, ale cítim sa tu bezpečne, veľmi si užívam vaše kaviarničky. Som zo Chicaga, čo je oveľa väčšie mesto, ale Bratislava mi svojím ruchom pripomína niektoré jeho štvrte," opísala žena z Chicaga, ktorá prišla do Bratislavy. "Práve som vystúpil z autobusu, pricestoval som z Turecka, som tu len pár minút, no podľa informácií, ktoré mám sa na Bratislavu teším," uviedol Muž z Turecka.

Hlavné mesto malo aj prezývku partyslava

"Pochádzam z Indie. Cestujem po Európe, včera som bol v Prahe, dnes som v Bratislave. Je to veľmi milé a pekné. Ak to môžem tak povedať, že to taká zmenšenina Prahy," opísal turista z Indie. 

Mimochodom nie je to tak dávno, čo Bratislavu poniektorí nazývali partyslava. "Bratislava má bohatú korunovačnú históriu. Je jedno z najzelenších miest na svete. Je tu množstvo múzeí a galérií čiže si myslíme, že má každému turistovi čo ponúknuť," opísal Buday. "Ďalším dôležitým atribútom sú rýchle presuny. V priebehu pár minút sa viete presunúť z historického centra mesta do moderného downtownu," priblížila Lucia Matvija. 

Ako to vyzerá na opačnom konci?

Na opačnom konci ako tie najnudnejšie skončili mestá, kde to žije údajne poriadne ako Tokio, New York či Paríž.

Ako informoval portál CNN, mediálna spoločnosť Time Out sa vo svojom dotazníku spýtala 20-tisíc obyvateľov miest po celom svete, aby vytvorili rebríček najlepších miest na svete. Mestá sa v tomto dotazníku posudzovali podľa jedla, architektúry a kultúrneho vyžitia. Time Out chce tak ľuďom dať inspiráciu na cestovanie, ale aj poskytnúť obraz toho, ako sa v danom meste žije. 

Toto je rebríček najlepších miest sveta, ktoré stojí za to navštíviť:

Mesto Krajina
1. New York USA
2. Kapské mesto Južná Afrika
3. Berlín Nemecko
4. Londýn Veľká Británia
5. Madrid Španielsko
6. Mexico City Mexico
7. Liverpool Veľká Británia
8. Tokio  Japonsko 
9. Rím  Taliansko
10. Porto Portugalsko

Súvisiace články

Najčítanejšie správy