Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Špičkový nemecký lekár: Dvojminútové cvičenie vám zachráni chrbát
Zdielať na

Špičkový nemecký lekár: Dvojminútové cvičenie vám zachráni chrbát

BRATISLAVA / Bolesť chrbta dokáže človeka ochromiť. Neschopnosť pohybu obmedzuje vo väčšine činností, pridružujú sa neraz aj iné nepríjemnosti, spojené práve s chrbticou, ako migrény či bolesti v oblasti hrudníka. Zväčša to však nie je neriešiteľný problém.

Cvičenie, masáže, náplasti alebo tzv. obstreky. S bolesťou chrbta sa dá bojovať rôzne, nie všetky spôsoby však prinesú dlhodobý efekt. Pri vysunutej platničke už žiadna zázračná tabletka nepomôže. Pozná to aj špičkový chirurg z Nemecka, Florian Maria Alfen: "Počas neustáleho nakláňania sa pri operáciách som začal cítiť bolesť v chrbte. Napriek tomu, že celý život športujem, sklonená poloha pri operáciách viedla k tomu, že bolesť neustupovala. Zašlo to tak ďaleko, že som mal poškodenú platničku. Mal som už tak veľké bolesti, že ma už mali operovať".

Doktor Alfen vynašiel techniku endoskopickej operácie platničiek a túto metódu zaviedol v 30 krajinách. Za ideálne teda považoval, žeby sa nechal operovať niekým, kto jeho metódu ovláda. Zároveň mu však napadlo, že by azda bolo najlepšie sa operácii vyhnúť. "Vyskúšal som všetky konzervatívne terapie - zdravotnú gymnastiku, fyzioterapiu, masáže, homeopatiu, akupunktúru, injekcie, a iné, nepriniesli však žiadne zlepšenie," priznáva Alfen.

Dnes podporuje názor, že operácia nie je nevyhnutná. Zároveň priznáva, že počet operácií stavcov stúpa, nakoľko je tam aj istý finančný záujem. "Preto sa relatívne rýchlo siaha po skalpeli, najmä v ostatných rokoch. Podľa našich štúdií sa v 60 - 70, či v až 85 percentách dá operácii predísť, ak sa včas a správne použijú prístroje a terapia," hovorí neskromne autor.

Základom Alfenovej terapie je zistenie že drobné svaly medzi stavcami hrajú v stabilite chrbtice rozhodujúcu úlohu. Tieto malé svaly sa nedajú ovládať silou zaujvôle a trénovať sa dajú len špeciálnym spôsobom. Hĺbkové svalstvo je nutné špeciálne izolovať. To je nové zistenie. "Veľká časť zdravotného personálu a pacientov to nevie dodnes," myslí si Alfen.

Rozdiel je naozaj v izolácii. Telo treba zafixovať, iným spôsobom sa fixuje pre krčnú a iným pre chrbtovú časť chrbtice. Potom sa napínajú tie drobné svaly. Keď sú tieto malé svaly pevné, znižuje sa tlak na platničky a chrbát, vďaka čomu sa môžu vysunuté platničky znovu vstrebať, vyschnúť. Ak je vnútorný tlak na jadro pri vysunutí platničky veľmi veľký, stále bude mať tendenciu znovu sa vysunúť. Rovnako to platí aj pri drobných degeneratívnych zmenách stavcov, ktoré sa o seba obtierajú pre nedostatočnú pevnosť svalov a tak vzniká bolesť.

Pri cvičení hĺbkových svalov je nutné povrchové svalstvo odstaviť. To sa dá pomocou fixácie. Drobné svaly sa nedajú sťahovať silou vôle. Krčné či bedrové stavce nenapneme. Biceps bez problémov. "Sú dva druhy svalov, ktoré nevieme ovládať vôľou - je to srdcový sval a drobné svaly medzi stavcami. A práve tieto malé svaly sa cvičia na prístrojoch," hovorí Alfen.

Povrchové svaly je potrebné cvičiť pravidelne, aby zostali na rovnakej úrovni. V prípade hĺbkových, mimovoľne ovládaných svalov je to inak. Za bežných okolností nepotrebujú žiaden tréning. "Avšak tým, že veľmi často a dlho sedíme, čo je hlavný problém, a jednostranne sa zaťažujeme, toto svalstvo postupne chradne. Po istej dobe svaly zoslabnú a tam niekde sa začína bolesť. Potom sa spúšťajú zmeny na chrbtici," hovorí o probléme doktor Alfen. 

Na nápravu stačí 20 jednotiek cvičenia, dvakrát týždenne a potom už pacient potrebuje len jediný dvojminútový tréning raz mesačne. Odstráni sa tým viac ako 80 percent bolestí chrbtice.

Súvisiace články