Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Izrael letecky udrel na Gazu, k útoku sa nikto neprihlásil
Zdielať na

Izrael letecky udrel na Gazu, k útoku sa nikto neprihlásil

GAZA / Prímerie medzi Izraelom a Hamasom od augusta síce stále platí, neobišlo sa však bez incidentov. Izrael v piatok oznámil, že Palestínčania odpálili z Gazy raketu. V noci izraelské stíhačky prvýkrát od začiatku prímeria udreli na cieľ v Gaze.

Podľa izraelských zdrojov bol piatkový útok tretím incidentom od začiatku prímeria po septembrovom útoku mínometom a raketou, ktorá dopadla na juh Izraela.

V súčasnosti Izrael na útok vôbec prvýkrát vojensky odpovedal. Nepotvrdené správy hovoria rovnako aj o paľbe z lodí, píše Times of Israel.

Bez tolerancie

Ako útoky z Gazy, tak súčasný izraelský nálet sa podľa dostupných informácií obišli bez obetí na životoch. K útoku sa doteraz nikto neprihlásil, píše Reuters.

Hovorca izraelskej armády Peter Lerner uviedol, že vojsko nebude tolerovať žiadny pokus o podkopanie bezpečnosti či ohrozenie izraelských civilistov.

"Teroristická organizácia Hamas je zodpovedná za piatkový útok proti Izraelu," dodal hovorca.

Hamas zmizol zo zoznamu

Jeho slová mali svojím spôsobom aktuálny európsky presah. Súd Európskej únie totiž pred niekoľkými dňami nariadil vyškrtnúť Hamas zo zoznamu teroristických organizácií.

Vojaci našli zvyšky rakiet v poli. Pozrite si priložené video:

Hnutie vládne Gaze od prevratu v roku 2007. Jeho mocenská štruktúra ale nemá pod kontrolou všetky ozbrojené frakcie na tomto území.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy