Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Viac zbraní v Izraeli, po atentáte sa uvoľnili pravidlá
Zdielať na

Viac zbraní v Izraeli, po atentáte sa uvoľnili pravidlá

JERUZALEM / Izrael zmiernil po utorňajšom teroristickom útoku pravidlá pre nosenie zbraní. Rozšíril tak počet ľudí, ktorí budú mocť byť ozbrojení. Dvaja Palestínci v utorok ráno vtrhli do synagógy v západnej časti Jeruzalema a zabili na mieste štyroch ľudí, piaty podľahol následkom neskôr.

Minister vnútornej bezpečnosti Jicchak Aharonovič teraz schválil návrh rozšíriť právo nosiť zbraň v štyridsiať jeden izraelských mestách považovaných za rizikové. Budú medzi nimi i niektoré židovské osady na západnom brehu Jordánu, píše Jerusalem Post.

Zbraň si budú môcť priniesť domov po skončení pracovnej doby členovia ochraniek, rovnako ich budú môcť používať bývalí členovia elitných bojových jednotiek.

O zbraň budú môcť požiadať všetci, ktorí v armáde slúžili a mali dôstojnícku hodnosť.

Aharonovič povedal, že licencie budú vydávať "zodpovedne, na základe výberu a podľa schválených kritérií". Minister tiež vyhlásil, že toto rozhodnutie súvisí s nedávnymi udalosťami a jeho zmyslom je vyvolať väčší pocit bezpečia medzi občanmi.

Kritéria na držbu zbrane

V Izraeli pritom ozbrojení môžu byť len ľudia, ktorí spĺňajú určite podmienky. Licencie sa vydávajú osobám, ktoré majú na držbu opodstatnenie.

Žiadateľ musí mať minimálne 21 rokov a občanom Izraela musí byť najmenej tri roky. Požaduje sa tiež zdratovné a psychiatrické vyšetrenie, preveruje sa minulosť. Ziadateľ tiež musí prejsť výcvikom v streľbe.

Osoba môže vlastniť len jednu zbraň, ku ktorej jednorazovo dostane päťdesiat nábojov. Každé tri roky musí navyše žiadať o predĺženie licencie a prejsť tiež testovaním na strelnici.

Pozrite si útok na synagógu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy