Jasno
19°
Bratislava
Jeruzalem v pohotovosti. Teroristi zaútočili na synagógu
Zdielať na
Zahraničie

Jeruzalem v pohotovosti. Teroristi zaútočili na synagógu

JERUZALEM / Pri útoku na synagógu v Jeruzaleme prišlo v utorok ráno o život šesť ľudí, z toho štyria veriaci a dvaja útočníci. Minimálne osem ďalších ľudí utrpelo zranenia. Ide o jeden z najhorších takýchto útokov za posledné roky.

Dvaja pravdepodobne palestínski útočníci ozbrojení nožmi, sekerami a strelnými zbraňami vtrhli do synagógy. Polícia ich počas následnej prestrelky zastrelila.

"Hodnotíme to ako teroristický útok," vyhlásil policajný hovorca Micky Rosenfeld. Podľa jedného z veriacich teroristi počas útoku kričali "Alláhu akbar" (Boh je veľký).

Zranených odviezli do nemocníc. Štyria z nich sú vo vážnom stave. Dvaja sú policajti.

Podľa izraelských médií, útok v štvrti Har Nof pravdepodobne spáchali dvaja Arabi pochádzajúci z východného Jeruzalema.

"Je to veľmi ťažké. Uprostred modlitby o siedmej ráno sa stala hrozná vec. Útočníci vraždili so zbraňami. Tento príšerný masaker sa stal, keď sa modlili. Napriek rýchlemu zásahu polície sú mŕtvi viacerí ľudia," vyhlásil po incidente poslanec izraelského parlamentu Eli YiShai. 

Kým niektorí Palestínčania oslavovali útok proti civilistom ako hrdinský čin, Izrael sľubuje tvrdú odvetu.

Pozrite si reportáž:

Útokov pribúda

Situácia je však v posledných dňoch napätá v celom Izraeli. Útokov pribúda.

Minulý týždeň v pondelok muž z palestínskeho Nábulusu spôsobil nožom smrteľné zranenia izraelskému vojakovi v Tel Avive, iný Palestínčan potom na Západnom brehu Jordánu dobodal izraelskú ženu a dvoch Izraelčanov zranil. Izrael po týchto incidentoch vyslal policajné posily do veľkých miest a armáda posilnila jednotky na Západnom brehu.

Incidenty, pri ktorých umierajú ľudia, začali 23. októbra. V izraelských médiách sa hovorí o tom, či už začala, alebo len začne tretia palestínska intifáda, teda ľudové povstanie. V minulosti takéto protesty trvali niekoľko rokov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy