Oblačno
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Iránsky vodca Chameneí vie, ako zničiť Izrael
Zdielať na

Iránsky vodca Chameneí vie, ako zničiť Izrael

TEHERÁN / Iránsky duchovný vodca Ajatolláh Ali Chameneí zverejnil na svojom profile na Twitteri plán na zničenie Izraela. Názor svojej krajiny zhrnul do deviatich bodov. Nechce však bojovať. Cestou k zničeniu odvekého nepriateľa by malo byť referendum medzi občanmi pôvodnej Palestíny.

Chameneí na Twitteri zverejnil niekoľko vyhlásení, ktoré považuje za kľúčové v otázke zničenia Izraela. 

Sionistický režim by mal byť podľa neho zničený. "Pôvodný sionistický režim sa po 66 rokoch existencie snaží dosiahnuť svojich cieľov vraždením, zabíjaním, násilím a železnou päsťou. A ešte sa tým aj chváli," tvrdí Chameneí.

Zničenie Izraela si však nepredstavuje ako zmasakrovanie Židov. Navrhuje usporiadať referendum s účasťou pôvodných obyvateľov Palestíny, medzi ktorými sú moslimovia, kresťania i židia a nezáleží na tom, kde žijú teraz.

Účasť by nepovolil židovským imigrantom, ktorých k prisťahovaniu do Palestíny prehovorili. Vláda, ktorá po referende vznikne rozhodne, či budú môcť židovskí prisťahovalci zostať alebo sa budú musieť vrátiť do svojich pôvodných krajín.

Twitter

Podľa iránskeho vodcu je referendum jediným riešením a demokratickou cestou. Kompromis tu nie je možný.

Len zámienka

Chameneí si je vedomý toho, že ak sa výsledok referenda podarí presadiť, Izrael sa bude brániť všetkými dostupnými prostriedkami. "Jedinou cestou, ako vzdorovať tomuto režimu páchajúcemu nemysliteľné a nepredstaviteľné zločiny je odhodlaná ozbrojená konfrontácia," myslí si.

Podľa neho je tvrdenie o tom, že bol Izrael prinútený k zločinom raketovou paľbou z Pásma Gazy, mylné. "Obyvatelia Západného brehu nemajú iné zbrane, iba kamene. Ten režim masakruje ľudí aj tam a ničí ich domy a polia. Faktom je, že Jásira Arafata Izraelčania otrávili a zabili v čase, kedy so sionistami spolupracoval. To dokazuje, že z pohľadu Izraela je mier len zámienkou pre páchanie nových zločinov a ďalšiu okupáciu," dodal. 

Chce Obama spolupracovať?

Vyhlásenie prichádza len pár dní po tom, ako údajne Barack Obama poslal Chamaneímu list, v ktorom sa hovorí o spolupráci USA a Iránu v boji s militantmi z Islamského štátu. Washington to však nepotvrdil.

Najčítanejšie správy