Jasno
11°
Bratislava
Útok na synagógu je súčasťou bitky o Jeruzalem, tvrdí izraelský premiér
Zdielať na

Útok na synagógu je súčasťou bitky o Jeruzalem, tvrdí izraelský premiér

JERUZALEM / Izraelský premiér Benjamín Netanjahu tvrdí, že útok na synagógu a predchádzajúce incidenty proti civilistom sú súčasťou bitky o Jeruzalem, ktorú rozpútal Hamas. V noci na stredu vzrástol počet obetí útoku na 5, pretože zraneniam v nemocnici podľahol jeden zo zasahujúcich policajtov. Ten sa dostal do prestrelky so zlikvidovanými útočníkmi.

Výsledok podnecovania násilia voči Židom bude mať dôsledky v podobe demolície domov oboch zastrelených atentátnikov.

Tí v utorok ráno vbehli do synagógy a so sekáčikmi na mäso útočili na veriacich. Bratranci Ghasán a Udaj abú Džamálovci pri útoku zastrelili policajti. Deväť členov ich rodín vyšetrovatelia zatkli.

Radikálny postoj

Zdesenie a šok nepoľavil ani v stredu. Útoky Hamasu proti civilnému obyvateľstvu chce Izrael riešiť tvrdými zásahmi. Masaker v synagóge odsúdil okrem Hamasu aj západný svet, vrátane palestínskeho lídra Mahmúda Abbása. Postoj izraelského premiéra je po ostatných udalostiach ešte radikálnejší.

"Nikto nemá právo zobrať spravodlivosť do svojich rúk, aj napriek tomu, že vám v žilách vrie krv. Bojujeme proti terorizmu a oni neuspejú," povedal izraelský premiér Benjamín Netanjahu.

Sedem obetí

V nemocnici aj naďalej zostáva sedem zranených osôb, pričom stav jednej z nich je stále kritický. V noci na stredu podľahol zraneniam jeden zo zasahujúcich policajtov 30-ročný Zidan Saif, čím vzrástol počet obetí útoku na sedem, 5 veriacich + 2 zastrelení útočníci. Traja z piatich obetí boli rabíni, ktorí mali americko-izraelské občianstvo, preto sa do vyšetrovania zapojila aj FBI.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy